Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Putin FSB’ye sınırlarda ve toplum içinde kontrolün arttırılması talimatı verdi


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Federal Güvenlik Servisi’ne (FSB) “yurt içi ve dışındaki vatan hainlerine” karşı Rus toplumunda ve sınırlarda denetimi arttırmaları talimatını verdi.

Putin ülke genelinde kutlanan Güvenlik Hizmetleri Günü öncesinde yaptığı konuşmada “yeni tehditlerin oluşumunun” daha büyük bir istihbarat faaliyetine ihtiyacı arttırdığını söyledi.

Sınırlardaki çalışmaların yoğunlaştırılmasını isteyen Putin “(Sınırı) ihlal etmeye yönelik her türlü girişim, mobil eylem birimleri ve özel kuvvetler de dahil olmak üzere elimizdeki tüm güçler ve araçlar kullanılarak hızlı ve etkili bir şekilde engellenmelidir.” diye konuştu.

Toplumun kontrolü sıkılaştırılacak

Putin, toplumun kontrolünü sıkılaştırmak amacıyla FSB’ye operasyonel, teknik ve personel potansiyelini azami ölçüde kullanmalarını da emretti.

Kremlin tarafından sağlanan ve Reuters tarafından tercüme edilen konuşma metnine göre Putin “Yabancı özel servislerin eylemlerini ciddi bir şekilde bastırmak, hainleri, casusları ve sabotajcıları hızla tespit etmek gerekiyor.” diye konuştu.

Sovyet döneminin istihbarat servisi KGB’nin ana halefi olan FSB, Rusya’da ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde geniş bir gözetleme ve sansür aygıtı olarak faaliyet gösteriyor. 

Putin’in yandaşı Aleksander Bortnikov tarafından yönetilen FSB, son talimatlar uyarınca kitlesel toplantılar, stratejik tesisler ve enerji altyapısı üzerindeki denetimini de arttıracak.

Savaşın başlamasından bu yana Rusya’da yapılan gösteriler ve muhalif girişimler hızla bastırıldı ve eylül ayında Putin’in 300 bin kişilik askeri seferberliğini kınayan protestolarda bin 300’den fazla kişi gözaltına alındı.

Putin’den itiraf: Ukrayna’da durum son derece zor

Ukrayna’nın işgaline dair nadir bir itirafta bulunan Putin, Moskova’nın Eylül ayında ilhak etmek için harekete geçtiği Ukrayna’ya ait bölgelerindeki durumun “son derece zor” olduğunu söyledi ve FSB’ye orada yaşayan insanların “güvenliğini” sağlama talimatı verdi.

“Onların güvenliğini azami ölçüde sağlamak, hak ve özgürlüklerine saygı göstermek için gereken her şeyi yapmak sizin görevinizdir” diyen Putin daha fazla “modern ekipman ve silah” sözü verdi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali 10. ayına girerken, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da yaşanan en büyük çatışmada on binlerce insan hayatını kaybetti, milyonlarcası evlerinden oldu ve birçok şehir harabeye döndü. 

Moskova, işgali komşusunu silahsızlandırmak ve askerden arındırmak için yapılan “özel bir operasyon” olarak tanımlarken, Kiev ve Batı’daki müttefikleri bunu toprak ele geçirmek için kışkırtılmamış bir savaş olarak nitelendiriyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version