Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Prof. Dr. Bakır: Şu an yaşanan salgın mevsimsel, tedbir için aşılanma gerekli

Prof. Dr. Bakır: Şu an yaşanan salgın mevsimsel, tedbir için aşılanma gerekli


Artı Gerçek-Kış aylarının gelmesiyle artış gösteren alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan virüsler hakkında Prof. Dr. Mehmet Bakır açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Bakır, okulların açılması ve insanların kapalı ortamlarda bulunma zorunluluğu nedeniyle kış aylarında gözlemlenen, solunum yoluyla bulaşan virüs sayısının arttığını ve koronavirüsün de etkisini devam ettirdiğini belirtti.

Prof. Dr. Bakır, “Şu anda mevsim itibariyle havaların soğuması, okulların açılması ve insanların kapalı ortamlarda bulunma zorunluluğu nedeniyle kış aylarında gözlemlediğimiz birtakım solunum yoluyla bulaşan virüslerin sayıların arttığı göze çarpıyor” dedi.

Kış aylarında gribin yanında koronavirüs devam ettiğini belirten Prof. Dr. Bakır, “Toplumda sıklıkla üçlü virüs diye söylenen virüs enfeksiyonları ile baş başayız. Tabi ki koronavirüsün de etkisi devam ediyor ama daha az bahsedilir görünüyor. Ama şu anda her üç virüsün de toplumda gördüğünü söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Bakır, “Grip ve respiratuvar sinsityal virüs (RSV) kış aylarında zaten beklenen bir hastalıktır, aynı zamanda adenovirüs ve koronavirüs gibi virüslerle de karşılaşıyoruz” diye konuştu.

‘SOLUNUM YOLU İLE BULAŞIYOR’

Mevsimsel salgınların solunum yoluyla bulaştığını vurgulayan Prof. Dr. Bakır şunları söyledi:

“Şu anda yaşadığımız şey tamamen mevsimsel salgınlar şeklindedir. Bunlarla ilgili tabi ki bulaş yollarını bilmek ve önlem almak gerekiyor. Sıkça bahsedildiği gibi bunlar daha çok solunum yoluyla bulaşıyor.

Damlacık enfeksiyonu ve daha çok burun, göz, ağız mukozası ve ellerin mikropla kirlenmesi, göz, burun ve ağız mukozasıyla bulaşma şeklinde oluyor. Ya da kirlenmiş cisimcikle de temas sonucu bulaşıyor.

Tabi ki özellikle kış aylarında bulaşın sık olması, insanların toplu kapalı ortamda bir arada bulunma zorunluluğundan ileri geliyor.”

‘MEVSİMSEL AŞILANMAYI SÜRDÜRMEK LAZIM’

Virüslerden korunma yollarından bahseden Prof. Dr. Bakır, “Grip için yıllık mevsimsel aşılama dediğimiz aşılamayı sürdürmek lazım. Özellikle de riskli grupların mutlaka aşılanması lazım” dedi.(DHA)

***Kaynak: Artı Gerçek***
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version