Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Peru’da sivil darbe girişimi önlendi: Cumhurbaşkanı Castillo gözaltına alındı

Peru’da sivil darbe girişimi önlendi: Cumhurbaşkanı Castillo gözaltına alındı


Peru Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, hükümeti devirmeye çalışmakla suçladığı Kongre’nin feshedildiğini ve acil durum hükümetinin kurulduğunu duyurdu. Kongre ise buna karşı gelerek, Castillo’nun görevden alınmasını ezici bir çoğunlukla kabul etti. Yüksek Savcılar Kurulu, anayasanın ihlalini gerekçe göstererek yasal işlemlerin başladığını duyurdu. Castillo, polis tarafından gözaltına alındı.

Ulusa sesleniş konuşması yapan Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, Kongre’nin feshedildiğini, bugünden itibaren ülkeyi acil durum hükümetinin yöneteceğini ve yeni Kongre için seçime gidilerek 9 ay içerisinde yeni anayasanın hazırlanacağını söyledi.

Kongre’nin hükümetini hedef aldığını ifade eden Castillo, “Kongre hukukun üstünlüğünü, demokrasiyi yerle bir etti. Bir ‘Kongre diktatörlüğü’ kurmak için Anayasa Mahkemesi’nin onayıyla güçler dengesini bozdu” dedi.

Cumhuriyet Savcılığının en yüksek yönetim organı olan Yüksek Savcılar Kurulu, anayasal düzenin ihlalini kınayarak, konuyla ilgili yasal işlemlerin başlatıldığını duyurdu. Bunun akabinde Castillo’nun gözaltına alındığı bildirildi.

Peru Kongresinin tamamı, 130 oydan 101’inin lehte oy kullanmasıyla, ülkenin Devlet Başkanı Pedro Castillo’yu “kalıcı ahlaki yetersizlik” nedeniyle görevden aldı.

Sadece 6 Kongre üyesi aleyhte oy verirken, 10 milletvekili de çekimser oy kullandı.

Kongre kararıyla, cumhurbaşkanlığını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dina Boluarte’nin alması bekleniyor. Kongre’nin kararı uygulamaya konursa, Boluarte ülkenin cumhurbaşkanlığını yapacak ilk kadın olacak.

 

 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version