Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Peru’da Castillo yanlısı eylemlerde ölenlerin sayısı yediye yükseldi

Peru'da Castillo yanlısı eylemlerde ölenlerin sayısı yediye yükseldi


– Latin Amerika ülkesi Peru’da, eski Devlet Başkanı Pedro Castillo’nun Kongre’yi feshetme kararı sebebiyle görevinden azledilip cezaevine gönderilmesinin ardından başlayan protestolar sürüyor.

Devrik lider Pedro Castillo cezaevinden yaptığı açıklamada devlet başkanlığı iddiasını sürdürürken ülkede devam eden Castillo yanlısı eylemlerde ölenlerin sayısı yediye yükseldi.

Castillo, yemin ederek devlet başkanlığı görevine başlayan Dina Boularte’yi “gaspçı” diye niteledi.

CASTILLO: TESLİM OLMUYORUM, GÖREVİMİN BAŞINDAYIM

Castillo, cezaevinden yazdığı ve Twitter hesabından yayınlanan mektubunda, “Yüce ve sabırlı” diye tanımladığı Peru halkına hitap etti.

Kendisinin “kötü muameleye maruz kaldığını, aşağılandığını, tecrit edildiğini ve kaçırıldığını” ileri süren Castillo, “halkının mücadelesi ve güveniyle kuşandığını” dile getirdi.

Devrik lider, görevdeki Dina Boularte’yi “alçak ve ağzının suyu akarcasına darbe meraklısı sağcı bir gaspçı” olmakla suçladı ve “Peru’nun egemenliğine, Peru halkının kararlarına ve gücüne koşulsuz ve şartsız bağlıyım. Görevimin başındayım ve teslim olmuyorum” dedi.

EYLEMLERDE ÇIKAN ÇATIŞMALARDA 7 KİŞİ ÖLDÜ

Başkent Lima başta olmak üzere pek çok kentte Castillo yanlıların yaptığı eylemler sürerken göstericiler daha önce Castillo’nun yardımcılığı görevini yürüten Boularte’yi Castillo’ya ihanet etmekle suçluyor.

Eylemciler, Castillo’nun serbest bırakılmasını ve erken seçim yapılmasını talep ediyor.

Peru ombudsmanlık ofisinden yapılan açıklamada, eylemler sırasında çıkan çatışmalarda tamamı ateşli silah yaralanmasından dolayı olmak üzere toplam yedi kişinin öldüğü duyuruldu.

Peru’da görev yapan insan hakları gözlemcileri ve yerel hastane yetkilileri ise ölenlerden beşinin 18 yaş veya altında olduğunu belirtti. Yetkililer, eylemlerin merkezi haline gelen Andahuaylas’taki çatışmalarda en az 15 güvenlik görevlisinin yaralandığını ve altı kişinin öldüğünü duyurdu. Peru’nun en büyük ikinci kenti olan Arequipa’da da bir kişinin öldüğü belirtildi.

Polis yetkililerinden yapılan açıklamada ise altıncı gününe giren eylemlerde, Peru’nun güneyi ağırlıkta olmak üzere pek çok kentte düzinelerce yolun eylemciler tarafından trafiğe kapatıldığı belirtildi.

Arequipa’da göstericilerin havalimanında bulunan kontrol kulesini işgal etmesi üzerine pek çok havayolu şirketi Peru’nun ‘turizm başkenti’ Cusco’ya ve Arequipa’ya uçuşlarını iptal etti.

Başkent Lima’da ise göstericiler araçları ters çevirip ateşe verirken, Castillo’ya muhalif olduğu bilinen üç medya kuruluşunun faaliyet gösterdiği binaların camlarını kırdı.

BAZI KENTLERDE OLAĞAN ÜSTÜ HÂL İLAN EDİLDİ

Uluslararası Af Örgütü, Peru’da devam eden eylemlere müdahale eden güvenlik güçlerini “orantısız güç” kullanmaktan kaçınmaya davet etti. Örgütün Amerika Direktörü Erika Guevara-Rosas konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Peru’da devletin eylemcilere uyguladığı baskı krizi derinleştirmekten başka bir işe yaramıyor” dedi.

Yeni devlet başkanı Boularte ise, ülkenin güneyinde bulunan Apurimac, Arequipa ve Ica’da olağanüstü hâl ilan edildiğini duyurdu.

Boularte, 2026’da yapılacak genel seçimleri 2024’e çekmek için kongreye önerisini de sundu.

DÜNYANIN EN BÜYÜK İKİNCİ BAKIR MADENİNDE GREVE GİDİLDİ

Eylemlerin yoğun olarak devam ettiği Apurimac’ta bazı sendikalar ve yerli grupları dünyanın en büyük ikinci bakır madeninde greve gitti. Çin merkezli MMG şirketinin de yatırımlarının bulunduğu bölge önemli maden yataklarıyla biliniyor.

LATİN AMERİKA ÜLKELERİ’NDEN CASTILLO’YA DESTEK

Öte yandan Arjantin, Bolivya, Meksika ve Kolombiya’da iktidarda bulunan solcu hükümetler Peru’da devam eden olaylarla ilgili ortak bir açıklama yayınladı. Açıklamada, Pedro Castillo’nun insani ve hukuki haklarının korunması talep edilirken, Castillo’yu görevinden alıkoyan “ajanların” halkın tercihine ve meşru seçim sonuçlarına saygı göstermeleri çağrısı yapıldı.

CASTILLO KİMDİR?

Eski bir sendika lideri ve öğretmen olan Castillo hakkındaki azil sürecini engellemek için Kongreyi feshederek olağanüstü hal hükümeti kuracağı ve erken seçimlere gidileceğini açıklaması üzerine Kongre tarafından görevden alınmıştı. Yerine de yardımcısı Dina Boluarte gelmişti.

Castillo 2021 seçimlerinin ilk turunda oyların yüzde 19’unu alarak ikinci tura kalmış ve ikinci turda Peru’nun eski diktatörü Alberto Fujimori’nin kızı olan aşırı sağcı Keiko Fujimori’yi çok az bir farkla yenmişti.

Castillo’nun And kökenli olması ve yoksul bir çiftçi ailesinden gelmesi tarihsel olarak dışlanmış kesimlerin çoğunun onunla kendisini özdeşleştirmesine yol açmıştı. Seçimleri, anayasanın neoliberal ekonomik modelini değiştirme, Kurucu Meclis oluşturma ve marjinalleştirilmiş bu kesimlerin haklarının teslim edilmesi söylemiyle kazanmıştı.

Yolsuzluk suçlamalarıyla 17 ay içinde üç kez hakkında gensoru önergesi verilen Castillo, kongreyi darbe teşebbüsüyle suçlamıştı. Bunun üzerine patlak veren siyasi krizde kabineden altı bakan istifasını açıklamıştı.

Tutuklanarak cezaevine konulan Castillo “darbe girişimi” nedeniyle savcılar tarafından isyan ve komplo kurmakla suçlanıyor. (DIŞ HABERLER)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version