Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Pentagon’u dolandıran Arif Uğur’a 33 ay hapis cezası

Pentagon'dan Türkiye'ye 'kara harekâtından vazgeç' çağrısı


ABD’nin Massachusetts eyaletinde yaşayan Türkiye kökenli Arif Uğur isimli bir kişi, Savunma Bakanlığı’nı (Pentagon) dolandırma suçlamasıyla 33 ay hapis cezasına çarptırıldı. ABD Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Uğur’un 2015 yılında kurduğu şirket üzerinden silah parçası tedariki konusunda ihale aldığı, bazıları kullanılamaz halde olan parçaları Türkiye’de ürettirmesine rağmen ABD’de yapılmış gibi davrandığı belirtildi. Uğur, teknik savunma verilerini Türkiye’de yabancı ülke vatandaşlarına göstermekten de hüküm giydi.

PARÇALARIN ABD’DE ÜRETİLMESİ GEREKİYORDU

Açıklamaya göre, 53 yaşında olan ve Massachusetts eyaletinin Cambridge kentinde yaşayan Uğur, 2015 yılında Anatolia Group Limited Partnership (Anatolia) isimli bir şirket kurdu. Massachusetts’te kayıtlı olan bu şirket, Temmuz 2015’ten sonra Pentagon’dan, ABD ordusunun kullanacağı bazı parça ve bileşenlerin üretimi ve tedariki için ihaleler kazanarak bir dizi sözleşme imzaladı. Sözleşmelerin birçoğunda, bu parçaların ABD’de üretilmesi şartı yer alıyordu.

Ancak Uğur’un bu yöndeki beyanatlarına rağmen, Anatolia’nın paravan bir şirket olduğu ortaya çıktı. Buna göre, Uğur söz konusu parçaları Türkiye’de bir şirkete yaptırıp Pentagon’a ABD’de üretilmiş gibi sattı.

‘STANDART DIŞIYDI, ORDU KULLANAMADI’

Uğur’un bu nedenle, parçaların ABD ordusuna teslim edilmesi öncesinde Pentagon’un denetim yapmasına izin veremedi. Söz konusu parçaların birçoğunun standartların altında olduğu, bazılarının da hiç kullanılamadığı belirtildi.

‘PENTAGON KÜTÜPHANESİNE ERİŞİM SAĞLADI’

Uğur aynı zamanda, Türkiye’deki şirketin bu parçaları üretebilmesi için teknik ayrıntıları ve çizimleri yasadışı biçimde paylaşmakla suçlandı. Açıklamaya göre, söz konusu parçaların ayrıntıları, ABD’nin Silah İhracatı Kontrol Yasası uyarınca, ihracat izni olmadan paylaşılamayacak bir kategoride bulunuyor. Ancak Uğur, parçaların Türkiye’de üretilebilmesi için suç ortaklarının Pentagon’un teknik ayrıntı ve çizim kütüphanesine erişimini sağladı.

HANGİ SUÇLARDAN HÜKÜM GİYDİ?

Uğur, ilgili soruşturmanın ardından para transferi dolandırıcılığı ve Silah İhracatı Kontrol Yasası ihlali konusunda ikişer suçlamadan ve bu yasayı ihlal etmek üzere plan yapma suçlamasından, 33 ay hapis cezası aldı. Uğur, hapis cezası sonrasında da iki yıl adli kontrol altında tutulacak.

‘ABD ORDUSUNU TEHLİKEYE ATTI’

ABD Adalet Bakanlığı’nın Ulusal Güvenlik Bölümü’nden Başsavcı Yardımcısı General Matthew G. Olsen, “Sanık, Savunma Bakanlığı’nı kasten dolandırdı ve şahsi kazanç sağlamak amacıyla, yabancı bir ülkedeki kişilere kontrol altındaki savunma bilgilerine erişim sağladı” dedi. Olsen, “İhracat kontrolü yasalarımıza böylesine cüretkâr biçimde saygı gösterilmemesi ordumuzun askeri hazırlığını ve teknolojik avantajını tehdit ediyor. Bu bakanlık, buna göz yummayacaktır” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version