Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Paris’te Kürtleri hedef alan saldırgan: Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ni biliyordum

Paris'te Kürtleri hedef alan saldırgan: Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ni biliyordum


Fransa’nın başkenti Paris’te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi ve çevresinde silahlı saldırı düzenleyerek üç kişiyi öldüren 69 yaşındaki saldırgan William M., gözaltı kararının kaldırılıp psikiyatri kliniğine sevk edilmesi sonrasında bugün muayeneden geçti. Paris Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamaya göre William M. muayenede, saldırı noktasına daha erken saatte gittiğini ama “o sırada bölgede çok az sayıda kişinin bulunması ve giysisinin silahını kolayca doldurmasını engellemesi sebebiyle” saldırıdan o sırada vazgeçtiğini anlattı.

“Tamamen patolojik hale gelmiş bir yabancı nefreti ile dolu hissettiğini” savunan saldırgan, “depresif ve intihara meyilli” hissettiğini, “her zaman göçmenleri ve yabancıları öldürmek istediğini”, “sonrasında da kendisini öldürmek istediğini” söyledi. William M., 2016’da başına gelen bir hırsızlık olayından beri böyle hissettiğini savundu.

William M., saldırı günü daha erken saatlerde Saint-Denis bölgesine “yabancıları öldürme amacıyla ve silahlı bir şekilde gittiğini anlattı. Saldırgan, o sırada bölgede “çok az sayıda kişinin bulunması ve giysisinin silahını kolayca doldurmasını engellemesi sebebiyle” bundan vazgeçtiğini söyledi.

William M., sonrasında saldırıyı gerçekleştirdiği Enghien Sokağı’na gittiğini anlattı; bu bölgenin Ahmet Kaya Kürt Merkezi’ne ev sahipliği yaptığını bildiğini de itiraf etti. “Bütün göçmenlere karşı öfke duyduğunu” savunan saldırgan, “tanımadığı kişilere rastgele ateş ettiğini” ve “Suriye’de IŞİD’lileri öldürmek yerine onları cezaevinde tuttukları için Kürtlere öfkeli olduğunu” savundu.

“Tek pişmanlığının kendisini öldürememek” olduğunu da ileri süren William M., “bugüne dek eğer bir gün intihar ederse yanında düşmanlarını da mezara götüreceğini düşündüğünü” söyledi. Saldırgan, “düşman” olarak gördüğü kişilerin, “Avrupalı olmayan tüm yabancılar” olduğunu belirtti.

KRİTİK KARAR DÜN GECE AÇIKLANDI

Daha önceden göçmenlere saldırmak ve yasadışı şekilde silah bulundurmaktan hüküm giymiş olan Fransız vatandaşı William M., sorgusunda “ırkçı saiklerle” hareket ettiğini söylemişti. Binlerce Kürt ise dün, Fransız yetkililerin saldırının perde arkasını aydınlatması ve soruşturmanın ‘münferit bir ırkçı saldırı’ gerekçesiyle kapatılmaması için eylem yapmıştı. Akşam saatlerinde de, saldırgan hakkındaki gözaltı kararının kaldırıldığı psikiyatrik muayene için polis merkezinin psikiyatri kliniğine gönderildiği açıklanmıştı.

Fransız basını, psikiyatrik muayenede saldırganın durumunun gözaltında kalmasına elvermeyecek derecede kötü olmasına kanaat getirilmesi halinde, soruşturmanın büyük ölçüde yavaşlayacağına dikkat çekiyor. Fransız televizyon kanalı BFM TV, bu muayenenin sonucunda iki doğal senaryo olduğunu, bunlardan birinin süreci ciddi biçimde uzatacağını belirtti.

YENİDEN GÖZALTINA ALINIRSA SORUŞTURMA KALDIĞI YERDEN DEVAM EDECEK

Haberde, Fransız vatandaşı olan emekli tren kondüktörünün muayenesinden sonra “sağlığının izin vermesi” halinde, yeniden gözaltına alınacağı ve savcılığın soruşturmasının kaldığı yerden devam edeceği belirtildi. William M. hakkında cinayet, cinayet teşebbüsü, silahla şiddet uygulamak ve silah bulundurma yasalarını ihlal etmekten soruşturma açılmıştı. Savcılık, ırkçılık suçlamasının da soruşturmaya eklenebileceğini ancak bu durumun zaten istenen müebbet hapis talebinde bir değişikliğe yol açmayacağını duyurmuştu.

HASTANEYE YATIRILABİLİR

Ancak psikiyatrik muayenede William M.’nin akıl sağlığının gözaltına elvermediği sonucuna varılması halinde, soruşturmanın yavaşlama ihtimali bulunuyor. BFM TV’nin haberinde, doktorların sağlık gerekçesiyle yeni gözaltı kararına izin vermemesi durumunda, William M’nin hastaneye yatırılabileceği belirtildi. BFM TV, “Bu surumda, soruşturma büyük ölçüde ve bir süreliğine yavaşlayabilir” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version