Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Paris katliamına dünyadan tepki: Kürtlerin yanındayız


HABER MERKEZİ – Paris katliamına ilişkin dünyanın dört bir yanında tepkiler yükselirken, yapılan açıklamalarda “Kürt halkının yanındayız” denildi. 

 

Fransa’nın başkenti Paris’te Strasbourg Saint Denis Mahallesi’nde bulunan Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne dün silahlı saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda Kürt kadın hareketinin öncülerinde Emine Kara (Evin Goyi), Kültür Hareketi’nden Mîr Perwer (Mehmet Şirin Aydın) ve Abdurrahman Kızıl yaşamını yitirirken, 3 kişi de yaralandı. Katliamı yapan fail “suikast, suikast teşebbüsü, silahlı kasten şiddet ve silahlarla ilgili kanunları ihlal” suçları kapsamında gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 

 

Saldırı sonrası Kürtler Avrupa’nın birçok ülkesinde sokaklara dökülerek, katliamın aydınlatılmasını isterken, dünyanın dört bir yanında katliama tepkiler yükseldi. Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, katliama dair açıklamalarda bulunarak tepki gösterdi. 

 

BAŞBAKAN: İĞRENÇ BİR SALDIRI

 

Başbakan Elisabeth Borne, saldırı için “iğrenç bir saldırı” dedi ve başsağlığı dileğinde bulundu.

 

ADALET BAKANI: ACIMASIZ BİR DRAM

 

Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, “Acımasız bir dram” diyerek saldırıyı kınarken, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileğinde bulundu.

 

BELEDİYE BAŞKANI: KÜRTLERİN YANINDAYIZ

 

Paris Büyükşehir Belediyesi Başkanı Anne Hidalgo, “Kürt toplumu ve onun şahsında tüm Parisliler, aşırı sağcı bir aktivist tarafından gerçekleştirilen bu suikastların hedefi oldu. Kürtler nerede yaşarlarsa yaşasınlar, barış ve güvenlik içinde yaşayabilmelidirler. Paris, bu karanlık saatlerde her zamankinden daha fazla yanlarında” dedi. 

 

ANA MUHALEFET PARTİSİ: MÜTEFİKLERİMİZ NEDEN KORUNMUYOR? 

 

Fransa ana muhalefet partisi NUPPES lideri Jean-Luc Mélenchon’un tepkisi şöyle: “Paris’te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ni hedef alan terör saldırısının üzüntüsü ve öfkesi içindeyiz. 10 yıl önce bugünlerde, Paris’in göbeğinde üç Kürt lider suikasta uğramıştı. Bu oradaki Kürt müttefiklerimizin korunma altına alınması için yeterliydi! Öldürülenlerden birinin siyasi sığınma talebi reddedilmişti. Neden? Bu nasıl mümkün olabilir?”

 

DÜNYADAN TEPKİLER 

 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Paris’teki Kürt kültür merkezine düzenlenen saldırının kurbanlarına en derin taziyelerimi sunuyorum. Bu üzücü günde kalbim Kürt toplumu ve Fransız halkıyla birlikte” tepkisinde bulundu. 

 

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, “Paris ve Fransa’yı sarsan korkunç bir olay. Düşüncelerim kurbanlar ve aileleriyle birlikte” dedi.

 

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, “Nefret asla kazanmamalı” mesajını paylaştı.

 

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ise, “Paris’teki silahlı saldırıyla ilgili trajik haberler aldık” dedi.

 

MELENCHON: YETER ARTIK!

 

Çok sayıda siyasetçi de saldırıya tepki gösterdi. Solcu “La France Insoummise” partisinin lideri Jean-Luc Melenchon, tepkisini şöyle dile getirdi: “Paris’teki Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ni hedef alan terörist saldırı karşısında üzgün ve öfkeliyiz. Tam 10 yıl önce Paris’in merkezinde üç kadın yönetici katledildi. Yeter artık! Kürt ittifaklarımızı korumaya.”  

 

Sosyalist Parti’nin bir numaralı ismi Olivier Faure, “Bugün, kriminal kişi Kürtlere saldırdı” diyerek “ırkçılığın meşrulaştırılmasından vazgeçilmesini” istedi.

 

İspanya Milletvekilleri Kongresi, Unidas Podemos ve Galicia Paris’te Kürt dernek ve işyerlerine yönelik saldırıyı kınayan ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:  “Milletvekilleri Kongresi, Unidas Podemos ve Galicia olarak Paris’teki Kürt toplumuna yönelik saldırıya ilişkin mutlak öfkemizi, dayanışmamızı ve her şeyden önce endişelerimizi ifade ediyoruz. Öncelikle, siyasi amaçlı olduğu açık olan bu saldırının arkasında kim ya da kimlerin bulunduğunun açıklığa kavuşturulması için hızlı ve kapsamlı bir soruşturma yürütülmesini talep ediyoruz. İkincil olarak, uluslararası toplumu, Türkiye’de, Kürtlerin jeopolitik çevresindeki diğer ülkelerde, Avrupa’da ve Avrupa Birliği’nde Kürt halkı ve örgütlerine yönelik insan hakları ihlallerinin, şiddetin ve nefret söyleminin durdurulmasını izlemeye çağırıyoruz.”

 

MAZLUM ABDİ: İŞBİRLİĞİ GENİŞLEMELİDİR

 

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, tepkisinde şunları kaydetti: “Paris’teki Kürt derneğine yönelik saldırıyı kınıyoruz. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ve Fransız adli makamların saldırganları ortaya çıkaracağı inancındayız. Teröre karşı işbirliğimiz genişlemelidir. Ölenlerin ailelerine başsağlığı diliyoruz.”

 

BARZANİ: FRANSA KÜRT HALKINI DESTEKLEMİŞ

 

Federe Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani, “Bugün Paris’te üç Kürt’ün katledilmesini kınıyorum ve ailelerin acılarını paylaşıyorum. Başkan Macron’a konuya ilişkin duyarlılığından ötürü teşekkür ediyorum. Fransız makamlarının kurbanlar ve aileleri için adaleti yerine getireceğinden eminim. Fransa her zaman Kürt halkını desteklemiştir” dedi. 

 

‘KÜRT TOPLUMUNA SALDIRIDIR’

 

Federe Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani, “Paris’te Kürt topluluğa yönelik gerçekleşen çirkin saldırıdan ötürü son derece üzgünüm. Düşüncelerim kurbanların aileleri ile birlikte. Kürt diasporasını itidalli davranmaya çağırıyorum. Şiddetin hiçbir şeklini mazur görmeyelim. Fransız dostlarımızın ülke çapında Kürt topluluklarını korumak ve failleri adalete teslim etmek için hiçbir çabadan kaçınmayacağına inanıyorum. Fransız halkı pek çok kere yanımızda oldu. Çok ortak noktamız var; terörizme birlikte karşı çıkıyoruz, şiddet ve savaş nedeniyle yerinden edilmiş insanlarla ilgileniyoruz. Bu bağ, bu suçu işleyenlerin nefret dolu gündeminin çok ötesinde” diye belirti.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version