Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Paris Katliamı ve gözaltılar protesto edildi


HABER MERKEZİ – DBP’ye yönelik operasyon ve Paris Katliamı birçok kentte düzenlenen eylemlerle protesto edilerek, “Kürtler katliamlara karşı susmadı bugün de susmayacak” denildi. 

 

Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP) yönelik baskın ve gözaltı operasyonu ile Fransa’nın başkenti Paris’te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne yönelik saldırıda 3 Kürdün katledilmesi birçok kentte yapılan eylemlerle protesto edildi. 

 

COLEMÊRG 

 

HDP Colemêrg ve Gever ilçe örgütleri, Demokratik Bölgeler Partisine (DBP) yönelik operasyonu ve Paris’teki katliamı protesto etti. Gever’de düzenlenen açıklamaya HDP Colemêrg Milletvekili Sait Dede, ÖHD, Barış Anneleri Meclisi üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Dede, Kürt halkına yönelik yüzyıllardan beri katliam politikalarının yürütüldüğünü dile getirerek, geçmişten bu yana yaşanan katliamlara dün Paris’te bir yenisinin daha eklendiğini vurguladı. Yapılan ırkçı saldırının organize bir şekilde yapılmış olduğunu belirten Dede, “Kürtlere karşı uluslararası güçler tarafından dünyanın her yerinde organize bir şekilde saldırılar yapılmaya devam ediyor. Bu saldırının şeffaf bir şekilde araştırılması ve olayın en ince ayrıntısında kadar ortaya çıkarılmasını talep ediyoruz. Bu suçun arkasında her kim varsa derhal ortaya çıkarılması gerekiyor. Halkımızın da yaşanan saldırılar karşısında duyarlılık göstermeye ve demokratik tepkilerini ortaya koymaya çağırıyoruz” dedi.

 

DBP’ye yönelik yapılan siyasi soykırım operasyonlarına değinen Dede, yapılan baskınların tek gerekçesinin Kürtleri siyaset dışında bırakmak olduğunu söyledi. 

 

HDP Colemêrg İl Örgütü öncülüğünde yapılan açıklamada basın metnini HDP Colemêrg il Eşbaşkanı Lokman Özdemir okudu. Demokratik siyaset üzerinde her geçen gün baskıların gittikçe arttığını belirten Özdemir, siyasetin önünü kapatmak için yapılan saldırılara karşı direneceklerini ifade etti. 

 

Açıklama, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarıyla son buldu.

 

WAN

 

Yaşanan katliama ilişkin Aryen Sanat Kültür Merkezi önünde açıklama yapıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde konuşan müzisyen Baran Sarı, Fransa hükümetine faillerin bulunması için çağrı yaptı. Karanlık güçlerin özgür halkların varlığını yok etmek istediğine değinen Sarı, “Bu saldırıyla bir kez daha anlaşılıyor ki, karanlık güçler Kürtlerin varlığını hedef alıyor. Kürtler, dili, kültürü ve renkleriyle dünyanın her yanında faşizme karşı mücadele ediyor. Biz, Kürt kültür kurumları olarak bu saldırıyı kınıyor, Fransa hükümetinin bu saldırının tüm detaylarını kamuoyu ile paylaşmasını istiyoruz. Bu katliama sessiz kalmak, katliamı onaylamak anlamına gelir” dedi. 

 

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı. Eylemde katliamda yaşamını yitiren Mîr Perwer’in seslendirdiği bir şarkıyı okudu.

 

ÊLIH

 

Êlih’te ise katliam kitlesel basın açıklaması ile protesto edildi. HDP Êlih İl Örgütü önünde yapılan basın açıklamasına HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Milletvekilleri Feleknas Uca, Hüseyin Kaçmaz, Remziye Tosun, Mehmet Rüştü Tiryaki ve Necdet İpekyüz, TJA, Barış Anneleri Meclisi, Bahar Kültür Merkezi, ARÎ-DER,  görevden alınarak yerlerine kayyım atanan Êlih Belediyesi Eşbaşkanları, HDP, DBP, il örgütleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. 

 

HDP Êlih Milletvekilli Feleknas Uca katliamı kınayarak, “Eğer 10 yıl önce Paris’te üç Kürt kadının öldürülmesi aydınlatılmış olsaydı dünkü katliam yaşanmamış olacaktı” dedi. 

Uca, 9 Ocak’ta Ömer Güney tarafından işlenen suikastın bağlantılarının aydınlatılmadığını hatırlatarak, Uca, “Kısa bir süre önce cezaevinden çıkan biri buraya arabayla getiriliyor. Elinde istihbarat bilgisi olmadan bu katliamı gerçekleştirmiş olamaz. Bugün her yerde Kürtlere suikast düzenleniyor. Rojava’da, Süleymani’yede Kürt kadınları hedefte. Fransa hükümeti eğer 10 yıl önce işlenen suikastın hesabını sorsaydı, ortaya çıkarsaydı dün Kürtler hedef olmayacaktı” diye belirtti.  

 

‘FRANSA HÜKÜMETİ SORUMLUDUR’

 

Dünya’daki birçok devlet başkanın Paris’teki katliama ilişkin açıklama yaptığını aktaran Uca, sözlerini şöyle tamamladı: “AKP-MHP hükümeti her şeye karşı açıklama yaparken bu saldırıya ilişkin açıklama yapmadı. 3 Kürt için neden açıklama yapmadı? Demek ki Kürtlerin kanı sizi mutlu ediyor! Bu yüzden bu katliamın tüm yönleri açıklığa kavuşturulmalıdır. İsveç ve Finlandiya’da Kürtler üzerinden pazarlıklar yapıldı. Bugün de Kürtler hedeftedir. Kürtler katliamlara karşı susmadı bugün de susmayacak. Katliamın açığa çıkarılmamasından Fransa hükümeti sorumludur. Şehit düşen arkadaşlarımızın katilleri kanunlar önünde hesap verinceye dek mücadelemiz devam edecek.”

 

Açıklama’ Şehid namirin’ sloganı ile son buldu.

 

HATAY 

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İskenderun İlçe Örgütü, binalarının önünde yaptığı açıklamayla Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP) yönelik gözaltı operasyonunu ve Paris Katliamı’nı protesto etti. 

 

Açıklamada basın metni okuyan HDP İskenderun İlçe Eşbaşkanı Abdurrahim Şahin, iktidar kaybettikçe muhaliflere saldırdığını, siyasi operasyonların hukuk dışı olduğunu belirterek, hukuk dışı uygulamaların sona erdirip, gözaltıların serbest bırakılmasını istedi.

XARPÊT

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Xapêt İl Örgütü, de saldırıları protesto etmek amacıyla Hozat Garajı’nda açıklama yaptı. Açıklamaya HDP İl örgütü ve çok sayıda yurttaş katıldı. Metni HDP Xarpêt İl Eşbaşkanı Ali Yıldırım okudu.

DBP’nin hedef alınmasıyla asıl amaçlananın, seçimlere giderken Kürt halkının iradesinin ve örgütlü gücünün teslim alınması olduğunu söyleyen Yıldırım, “AKP-MHP iktidarı, seçim öncesi anti-demokratik yöntemlere tevessül ederek en dinamik ve güçlü rakibi olan Kürt halkının iradesini savaş kumpasları, yargı operasyonları ve siyasi darbelerle sindirmek istenmektedir. Seçim dönemine girdiğimiz bu süreçte; İmralı’da mutlak tecridin derinleştirilmesi, kolluk kuvvetlerinin siyasetçilere sokak ortasında işkence yapması ve adalet arayışında olan annelere saldırması ile bugün DBP’ye yönelik yapılan siyasi soykırım operasyonları, AKP-MHP iktidarının seçim stratejisinin savaşı derinleştirme, muhalifleri tasfiye etme, muhalif medyayı susturma ve şiddeti topluma yayma üzerine kurulu olduğunu göstermektedir” dedi.

‘OPERASYONLARI BOŞA ÇIKARACAĞIZ’

DBP’ye yönelik saldırıları kınayan Yıldırım, “Demokratik tepkimizi büyüterek bu siyasi soykırım operasyonlarını da boşa çıkaracağımızı bir kez daha yineliyoruz. Demokratik tepkilerimizle kazanan Türkiye halkları, kaybeden ise AKP-MHP iktidarı olacaktır. Kürtler ve Demokrasi güçleri bu gibi oyunları daha önce nasıl boşa çıkardıysa bunu da boşa çıkaracağını çok iyi biliyorlar. Hukuki hiçbir dayanağı olmayan bu siyasi soykırım operasyonlarının sonuç getirmeyeceğini kendileri de çok iyi biliyorlar”  dedi.

Paris katliamına da değinen Yıldırım sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye sınırlarını da aşan ırkçılık, Avrupa’daki kurum ve derneklerimize silahlı saldırının Fransa’da 69 yaşındaki biri eliyle yaptırılmasını da şiddetle kınıyoruz. Arka planda kimlerin olduğu en kısa zamanda ortaya çıkarılmalıdır.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version