Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Paris katliamı Avrupa’da yürüyüşle protesto edildi


HABER MERKEZİ – Fransa’nın Paris kentinde Kürt Kültür Merkezi’ne yönelik gerçekleşen saldırı, Avrupa’nın birçok kentinde yürüyüşlerle protesto edildi.

Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne dün gerçekleştirilen saldırıda 3 kişinin öldürülmesine ilişkin Avrupa’nın birçok kentinde protesto eylemleri düzenlendi. Paris’e kitlesel anma etkinliği düzenlenirken, kimi ülkelerde Fransa Konsoloslukları önünde ve meydanlarda bir araya gelindi. 

İSVEÇ

İsveç’in Stockholm kentinde Paris Katliamı’nı protesto etmek için Fransa Konsolosluğu önünde bir araya gelen yurttaşlar, “Katil Erdoğan”, “Kürtlerin kanını akıtmaktan vazgeçin” ve “DAİŞ eşittir Erdoğan” sloganları attı. Eylemde Paris’te katledilen üç kişinin yanı sıra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ve PKK flamalarını taşıyan yurttaşlar, katliamın sorumlularının ortaya çıkana kadar davanın takipçisi olacaklarını vurguladı.

YUNANİSTAN

Yunanistan’ın başkendi Atina’da da TCŞ’li gençler öncülüğünde sokağa çıkan yüzlerce yurttaş, Paris katliamını ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek etti. Atina Tren Garında toplanan yurttaşlar buradan Acharnon Caddesi üzerinden Yunanistan Kürt Kültür Merkezi’ne kadar yürüyüş düzenledi. Yürüyüş sırasında sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bijî Berxwedana Paris’e”, “Şehîd Namirin” ve “İntikam” sloganları atıldı. Eylemde 25 Aralık Pazar günü Lavrio’da devam edecek yürüyüşe katılım çağrısında bulunuldu.

İSVİÇRE

İsviçre’nin Zürih kentinde de Zürih Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Beritan Kadın Meclisi’nin çağrısıyla Türkiye Konsolosluğu önünde bir araya gelindi. Katliamda yaşamını yitirenler için saygı duruşunun yapıldığı eylemde, İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanlık Divanı adına Emrullah Bingül konuştu. Bingül, yaşanan katliamın tesadüf bir olay olmadığını söyleyerek, “Tıpkı bundan 10 yıl önce yine Paris’te 3 Kürt kadınını hedef alan katliamın devamı” dedi.

Yapılan konuşmanın ardından kitle katliama karşı öfkesini dile getirdiği ve gerilla mücadelesini sahiplenen sloganlarla Fransa Konsolosluğuna doğru yürüyüşe geçti. Fransa Konsolosluğu İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) adına konuşan Fidan Güler ise “2013’te üç kadın yoldaşımızı katleden zihniyet bugün bir kez daha katliamcı yüzünü ortaya çıkarmıştır. Dün Paris katliamının üstünü kapatarak suça olan ortaklığını ortaya koyan Fransa devleti katliamları aydınlatarak gerçek suçluları ortaya çıkarmakla yükümlüdür. Katliamın gerçek sorumluları ortaya çıkarılana kadar başta Kürt kadınları olmak üzere Kürt halkı olarak alanlarda olmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

AufBau ve İsviçre İklim Grevi tarafından mitingte yapılan konuşmalarda ise “Kürt halkıyla dayanışma içerisinde olacağız” denildi.

AVUSTURYA

Avusturya’nın Tirol eyaletinde ki Innsbruck kentinde Annasäul heykeli önünde Paris saldırısı protesto edildi. Kitle sık sık “Şehîd namirin, “Bijî Serok Apo” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganları attı.Burada yapılan konuşmalarda Paris’teki katliamın ırkçı bir saldırı gibi lanse edilmesi doğru olmadığı vurgulanarak, 9 Ocak 2013’te Saraların katliamının devamı olarak ele alınması gerektiğini ve Fransa devletinin katliamın arka perdesini bir an önce aydınlatması gerektiğine dikkat çekildi.

ALMANYA

Almanya’nın Hannover kentinde de Haupbannof önünde bir araya gelen yurtaşlar, Paris’teki katliama karşı yürüdü. Yürüyüşte sık sık “İntikam PKK, “Şehîd namirin “ve “Bijî serok Apo” sloganları atıldı.

FRANSA

Fransa’da ise 3 ayrı bölge kitlesel protesto etkinlikleri düzenlendi. Paris’te yapılan protestolar sırasında yaşanan ırkçı saldırı girişimi sonrası kitleye polis saldırısı yaşandı. Polis, halka gaz bombaları ve demir coplarla saldırırken halktan çok sayıda kişi polisin saldırısı sonucu yaralandı. Birçok kişinin gözaltına alınırken, polis saldırısı da, halkın direnişi de devam ediyor.

Bordeaux kentinde de Place de la Bourse Meydanı’nda bir araya gelen yurttaşlar katliamı protesto etti. Ayrıca Grenoble kenti Victor Hugo Meydanı’nda da bir araya gelen yurtaşlar Paris Katliamını kınadı. Farklı sivil toplum kuruluşları ve parti temsilcilerinin saldırıyı kınayan açıklamaları ardından “Şehîd namirin”, “Bijî Serok Apo”, “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version