Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Papa Francis: Eski Papa Benediktus çok hasta, onun için dua edin

Papa Francis: Eski Papa Benediktus çok hasta, onun için dua edin


– Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, bugün yaptığı konuşmada selefi Papa 16’ıncı Benediktus’un ‘çok hasta olduğunu’ açıkladı. Eski Papa’nın sağlık durumuna ilişkin daha fazla detay vermeyen Papa Francis, Benediktus için ‘dua edilmesini’ istedi.

Haftalık vaazının sonunda sürpriz bir şekilde 16’ıncı Benediktus’un sağlık durumuna ilişkin konuşan Francis İtalyanca olarak yaptığı açıklamada, “Düşüncelerimizde ona yer verelim ve son ana kadar Kilise sevgisi gösterdiğine şahitlik ederek Tanrı’dan onu koruyup kollamasını dileyelim” dedi.

VATİKAN: DURUMU KONTROL ALTINDA

Papa Francis’in ardından Vatikan’dan da 16’ıncı Benediktus’un sağlık durumuyla ilgili bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada, “Benediktus’un sağlık durumunda ani bir kötüleşme görüldüğü ancak düzenli olarak gördüğü tıbbi destekle durumunun kontrol altında olduğu” belirtildi.

BENEDİKTUS DA CİNSEL İSTİSMAR İDDİALARININ MERKEZİNDEYDİ

95 yaşındaki eski Papa 2013’te görevini bıraktıktan sonra Vatikan’da hayatını sürdüren 16’ıncı Benediktus’un Münih Başpiskoposu olarak görev yaptığı sırada 4 çocuk istismarı vakasını bildiği halde hiçbir şey yapmadığı iddia edilmişti.

Almanya’daki bir hukuk firmasının hazırladığı raporda Papa’nın 1977-1982 yılları arasındaki piskoposluk döneminde istismar olaylarının sürdüğü ve zanlıların kilisedeki görevlerine devam ettiği öne sürülmüştü.

16’ıncı Benediktus, daha sonra söz konusu iddialarla ilgili olarak açılan soruşturmada yanlış ifade verdiğini kabul ederek özür dilemişti.

Sık sık cinsel istismar iddialarıyla gündeme gelen Kilise, son olarak da iki rahibenin istismara uğradığını açıklamasıyla sarsılmıştı. Papa Francis konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kimse başkalarını küçük düşürmek için statüsünden faydalanmamalı” demişti.

TARTIŞMALARIN ODAĞI OLMAYI SÜRDÜRDÜ

Emekli olduktan sonra dikkat çekmemeye söz vermesine rağmen, yaklaşık 60 basılmış kitabı bulunan Benediktus yazmaya, röportajlar vermeye ve Papa Francis’e muhalif olan muhafazakarlar için bir odak olmaya devam etti.

Benediktus’a sadık kişiler, onun papalıktan isteyerek istifa ettiğini kabul edemeyerek papa olarak tanımaya devam etti. Benediktus’un beyaz giymeye devam etmesi ve ‘fahri papa’ olarak bilinmeyi tercih etmesi tartışmaları da körükleyen bir etmen olmuştu. Ortaya çıkan kutuplaşma nedeniyle, hem muhafazakarlar hem de liberaller, eski papaların işlevlerini ve statülerini düzenlemek için Kilise yasasında değişiklik çağrısında da bulunmuştu.

VATİLEAKS SKANDALI İLE GÜNDEME GELMİŞTİ

Sekiz yıllık Papalığı süresince kötü yönetimi ve yanlış kararlarıyla gündemden düşmeyen 16’ıncı Benediktus, hatalarını kabul etmiş olsa da pek çok açıklaması hâlâ akıllarda.

“İslam’ın doğası gereği şiddet içerdiğini” ileri sürerek Müslümanları düşmanlaştıran, Yahudi soykırımını inkar eden bir kişiye haklarını iade eden ve AIDS ile mücadelede prezervatif kullanımının sorunu yalnızca kötüleştirdiğini iddia eden eski Papa, dünya genelinde çeşitli kesimlerin tepkisiyle karşılaşmıştı.

Benediktus’un zaten kötü olan imajı, 2012’de uşağının Vatikan içindeki yolsuzluğu ve kan davasını gün yüzüne çıkaran belgeleri sızdırmasıyla daha da kötüleşti. ‘Vatileaks’ olarak anılan skandalın patlak vermesiyle koltuğu iyice sarsılan Benediktus, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek 600 yıldan fazladır hiçbir Papa’nın yapmadığını yaparak görevi bırakmak zorunda kaldı. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version