Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Papa, Çeçenler ve Buryatlar ile ilgili sözleri nedeniyle Rusya’dan özür diledi

Papa, Çeçenler ve Buryatlar ile ilgili sözleri nedeniyle Rusya'dan özür diledi


– Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis’in Çeçenler ve Buryatlar ile ilgili açıklamalarından dolayı özür dilediğini duyurdu.

Başkent Moskova’da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zaharova, Papa Francis’in Rusya-Ukrayna Savaşı’na ilişkin değerlendirmelerde bulunurken Çeçenler ve Buryatları “en zalim” diye tanımladığını anımsatarak, Vatikan’ın bu açıklamalar sebebiyle Rusya’dan özür dilediğini belirtti.

Bugün diplomatik kaynaklardan Vatikan’ın açıklamasını aldıklarını söyleyen Zaharova, açıklamada şu ifadelere yer verildiğini belirtti:

‘Vatikan Devlet Sekreterliği, Rusya’dan özür diliyor. Vatikan, dünyadaki diğer ülke ve haklara olduğu gibi Rusya’nın da tüm halklarına, onların haysiyetine, inancına ve kültürüne saygı duyuyor”

Vatikan’ın bu yaklaşımına saygı duyduklarını dile getiren Zaharova, “Bu olayın çözüldüğünü düşünüyoruz ve Vatikan ile yapıcı etkileşimi sürdürmeyi umuyoruz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Papa’nın ABD’deki Cizvit yayın organı “America”da 28 Kasım’da yayımlanan röportajında, Rusya-Ukrayna Savaşı ile ilgili değerlendirme yaparken Çeçenler ve Buryatlar hakkında söylediği sözler, Rusya-Vatikan ilişkilerinin gerilmesine yol açmıştı.

Röportajda Ukrayna halkının “şehit halk” olduğunu belirten Papa, “Şehitlerin varsa, onları şehit eden de vardır. Ukrayna’dan bahsederken bir zulüm hakkında konuşuyorum” demişti.

“Gelen birliklerin zalimliklerine dair çok fazla bilgisi olduğunu” vurgulayan Papa Francis, “Genel açıdan en zalimler belki de Çeçenler, Buryatlar ve benzerleri gibi Rusya’dan ama Rus geleneğinden olmayanlardır ama tabii istila eden Rus devletidir” sözleriyle tepki çekmişti. (AA)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version