Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Oscar ödüllü filmin İranlı oyuncusu Taraneh Alidoosti tutuklandı

Oscar ödüllü filmin İranlı oyuncusu Taraneh Alidoosti tutuklandı


İran’daki Mahsa Amini eylemlerine sosyal medyadan destek veren ve başı açık poz veren ünlü sinema oyuncusu Taraneh Alidoosti tutuklandı. Alidoosti son olarak, protestoculardan Muhsin Şikari’nin 8 Aralık günü idam edilmesine tepki göstermişti. Şikari, İran’da protestolar nedeniyle idam edilen ilk kişiydi.

Alidoosti söz konusu paylaşımında, dünyaya Şikari için sesini yükseltme çağrısında bulunmuş, “İsmi Muhsin Şikari’ydi. Bu kan banyosunun izleyen ve eyleme geçmeyen her bir uluslararası kuruluş, insanlık adına bir utanç” ifadelerini kullanmıştı.

Tasnim ajansı ünlü oyuncunun “yanlış bilgi ve içerik yayınlamak, kaosa teşvik etmek” gerekçesiyle tutuklandığını duyurdu. IRNA da, Alidoosti’nin “iddialarını belgeleyemediği” için polis tarafından tutuklandığını yazdı. Sanatçının nerede tutuklandığı bilinmiyor.

Alidoosti, 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesi üzerine patlak veren protestolar sırasında 8 milyon takipçili Instagram hesabından başörtüsüz fotoğraflarını paylaşmış, Kürtçe olarak “Jin, Jiyan, Azadî” sloganını yazmıştı. Alidoosti’nin Insragram hesabı da kısa süre önce kapatılmıştı.

Reform yanlısı Alidoosti, 2017’de ‘Yabancı Dilde En İyi Film’ Oscar Ödülü’nü kazanan “The Salesman” filmiyle dünya çapında tanınmıştı. Ünlü oyuncu, geçen ay yaptığı açıklamada da insan haklarını savunmak için ülkesinde kalacağını söylemiş, eylemlerde öldürülen ya da tutuklanan protestocuların ailelerine destek vermek için film çalışmalarını durduracağını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version