Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Oğlunun adını torununa verdi: Hesap soracağım


ŞIRNEX – Cizîr’deki yasaklar sırasında oğlu ve eşi katledilen Hamşi Çağlı, torununa oğlu Osman’ın adını koydu. Çağlı, öfkesini ise “ömrünün sonuna kadar devletten davacı olacağım” diyerek belirtti.  

 

Şirnex’in Cizîr (Cizre) ilçesinde, polisin baskılarına karşı direnişin başlatıldığı mahalleler, 12 Ağustos 2015 tarihinde ablukaya alındıktan sonra 4 Eylül’de ilan edilen ve 9 gün süren sokağa çıkma yasakları sırasında aralarında henüz 35 günlük olan Muhammed Tahir Yaramış, 10 yaşındaki Cemile Çağırga ve 80 yaşındaki İbrahim Çiçek’in de olduğu 21 kişi katledildi. Yasakla beraber ilçedeki elektrik, telefon ve internet hatları kesildi, evlerin damlarında bulunan su depoları dahi, özel harekat polisi ve jandarmanın hedefi oldu. Çağırga’nın cenazesi, ailesi tarafından kokmasın diye bir hafta boyunca derin dondurucuda saklandı. 

 

İlk yasaklarda yaşamını yitirenlerden biri 18 yaşındaki Osman Çağlı olurken, 14 Aralık’ta ilan edilen ve 79 gün süren, 288 kişinin katledildiği ikinci yasaklarda ise Çağlı’nın 70 yaşındaki babası Nuri Çağlı katledildi. Başlatılan soruşturmalarda, “etkin soruşturma” yürütülmedi ve aradan geçen zamanda hiçbir sorumlunun ifadesi alınmadı. Osman Çağlı için ailenin avukatları aracılığıyla yerel mahkemeye yaptığı tüm başvurular sonuçsuz kalınca, 10 Nisan 2019’da Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruldu. Yargılama AYM’de devam ediyor. Nuri Çağlı’nın faillerinin yargılanması talebiyle açılan dosya ise, Cizre Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yetkisizlik kararı verilerek, Şırnak’a gönderildi. Yargılama hala tamamlanmış değil. 

 

YAN YANA DEFNEDİLDİLER 

 

Yasak ilan edildiğinde ailesiyle Cudi Mahallesi’nde kalan Osman Çağlı, 11 çocuklu ailenin en küçüğüydü. Lise son sınıf öğrencisi olan Çağlı, keskin nişancılar tarafından evlerinin bulunduğu sokakta vurularak, ağır yaralandı. Mahalleye çağrılan ambulans “güvenlik” gerekçesiyle engellenip, müdahale edilmeyince Çağlı, kan kaybından yaşamını yitirdi. 

 

Baba Nuri Çağlı ise, ikinci kez ilan edilen ve 79 gün süren yasak sırasında evlerine isabet eden havan topu nedeniyle ağır yaralandı. Ambulansla hastaneye kaldırılarak, tedavi altına alınan Çağlı, bir aylık yaşam mücadelesinin sonunda hastanede yaşamını yitirdi. Baba ve oğul, Cizîr Asri Mezarlığı’nda yan yana toprağa verildi. Mezarlarına birçok kez saldırı yapılırken, özellikle Osman Çağlı’nın mezarı defalarca tahrip edildi. 

 

Yaşananlar ise özellikle yakınları katledilenlerin hafızasında hala ilk günkü gibi  taze. 3 ay arayla oğlu ve eşini yitiren 70 yaşındaki Hamşi Çağlı, yasaklardan 3 yıl sonra doğan torununa Osman adını verdi. 

 

MEZARINA SALDIRDILAR

 

“Devlete hakkımı helal etmiyorum” diyen Çağlı, ömrünün sonuna kadar devletten davacı olacağını vurguladı. Çağlı, “Çok ağır bir savaş vardı. O süreçte evdeydik ancak nefes alamıyorduk. Bazen sırf nefes alabilmek için sokağa çıkıyorduk. Osman da evde rahat edemiyordu. İlçede ilk ilan edilen yasağın 6’ncı gününde oğlum hedef gözetilerek vuruldu. Olay yerinde yaralandı. Daha sonra ambulans istedik ancak ambulansa engel olundu ve hastaneye kaldıramadık. Kan kaybından yaşamını yitirdi. Osman benim en küçük oğlumdu. O benim azizimdi. Bunun içinde torunuma onun ismini verdim. Belki o da Osman’ın yolunda yürür. Oğlum katledildikten sonra da mezarına saldırdılar ve mezar taşını kırdılar. Bu yaşatılanları unutmam. Şimdi bile oğlumun fotoğrafını görmeye dayanamıyorum. Bundan dolayı fotoğraflarının duvara asılmasını istemiyorum. Ama onu unutmamak için de torunuma ismini koydum” dedi. 

 

‘DAHA BÜYÜK ZULÜM VAR MI?’

 

Eşinin de aynı güçler tarafından aynı şekilde katledildiğini söyleyen Çağlı, şöyle devam etti: “İkinci yasakta da buradaydık. Eşim öğle namazını kılmak için hazırlanıyordu. Evin balkonuna havan topu attılar. Topun bir parçası bacağına isabet etti. O da aynı oğlum gibi orada ağır yaralandı. Hastaneye götürdük bir aya yakın tedavi gördü. Durumu ağırdı ve daha fazla dayanamadı. Allah hakkımızı yerde bırakmasın. Bir insanın kendi evinde katledilmesinden daha büyük bir zulüm var mı? Dışarıya çıkıp su alamıyorduk. Hava soğuktu dışarıya çıkıp kapının önünden kömür bile alamıyorduk. Oğlumun ve eşimin ölümüne sebep olanlardan kıyamet gününe kadar hesap soracağım. Yüreğim yanıyor, kahroluyorum. Adalet yok. Sadece Allah’ın adaletine inancım kaldı.”

 

MA / Zeynep Durgut

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version