Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Nureddin Nebati, 15 ay sonra anladı; kur yükselince enflasyon artıyormuş!

Otomobilde matrah düzenlemesi 1 Aralık’ta gerçekleşecek; peki fiyatlar düşecek mi?


YUSUF DERELİ | HABER İNCELEME  

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin Ekonomi gazetesinden Vahap Munyar’a verdiği röportajda ‘enflasyon’ konusunda söyledikleri önemli. Nebati, bir enflasyon planları olduğundan bahsediyor. Son dönemde ihracatçıların döviz kuruyla ilgili şikayetlerine tepki gösteren Nebati, “Döviz kurundan boşuna şikayet etmesinler. Optimal noktanın çok uzağında değil. Dövizdeki artış, benim enflasyon planımı bozar.” diyor.

Son cümlesi o kadar önemli ve o kadar çok şey anlatıyor ki; “Dövizdeki artış benim enflasyon planımı bozar.”

Yani diyor ki; “Dolar kuru artarsa girdi maliyetleri de yükseleceği için enflasyon da tırmanır. Seçime 5-6 ay kala enflasyonun daha da artması ise benim işime gelmez. O yüzden bir süre daha doları baskılamaya devam edeceğiz. En azından seçime kadar ‘algı’ yönetimiyle, sorunları ‘öteleyerek’ idare etmemiz lazım. Baz etkisiyle seçimlere yüzde 35-40 enflasyonla girersem benden iyisi yok!”

Ekonomistler bir yılı aşkın süredir, “Politika faizini indirerek doları azdırırsınız, bu ise enflasyona neden olur. Yapmayın, etmeyin. Bir inat uğruna halkı yoksullaştırmayın.” diyerek uyarıyor; ama dinleyen kim?

15 ayın sonunda Nureddin Nebati, dolar kurunun enflasyonu artırdığını anlamış. Ya da baştan beri biliyorlardı; bilerek ve isteyerek halkı yoksullaştırdı, yardıma muhtaç hale getirdiler…

Demek ki Türkiye’de enflasyonun resmi verilere göre bile yüzde 85’lere tırmanmasının temel sebebi dolar kurundaki artış.

Peki dolar kuru neden arttı?

Tayyip Erdoğan’ın, “Faiz sebep, enflasyon sonuçtur.” saplantısı yüzünden. Nebati’nin açıklamaları/itirafı da gösterdi ki; Türkiye’nin yaşadığı yoksulluğun ve derinleşen sefaletin tek sorumlusu Erdoğan…

REKABETÇİ KUR ANLAYIŞI NE OLDU?

Nureddin Nebati’nin açıklaması kura müdahale edildiğinin de itirafı. Yaklaşık 2,5 aydır Dolar kuru 18,60 civarında yatay bir seyir izliyor. İyi de geçtiğimiz yıl eylül ayından sonra dolar 8,5 liradan 12 liraya doğru tırmanmaya başladığında iktidar temsilcileri ‘rekabetçi kur’un önemli olduğundan bahsetmemişler miydi?

Kur artacak, cari fazla verilecek ve nihayet enflasyon da düşecekti. O halde şimdi neden kura müdahale ediliyor. Bırakın kur yükselsin! ‘Rekabetçi kur’ stratejisinden vaz mı geçildi? Yoksa enflasyonun TL’deki değer kaybını önleyerek kontrol altına alınabileceğini mi öğrendiler?

PLAN BASİT; BAZ ETKİSİ VE ALGI OPERASYONU

Nureddin Nebati’nin açıklamalarından ayrıca rejimin bir ‘enflasyon planı’ olduğunu anlıyoruz.

Peki nedir bu plan?

Bunun cevabını da dünkü konuşmasında AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan veriyor. İstanbul’daki Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen bir etkinlikte konuşan Erdoğan, enflasyonda baz etkisiyle yaşanması beklenen gerilemeyi ‘düşük faiz’ politikasına bağlayarak, “Düşük faiz politikamızın enflasyon üzerindeki olumlu etkilerini yakında daha çok hissedeceğiz.” diyor.

Planları bu; enflasyon verilerinin baz etkisiyle düşecek olması. 1 yılda yanlış para politikasıyla yüzde 19’lardan yüzde 85’lere çıkardıkları enflasyon, baz etkisiyle Mayıs’a kadar yaklaşık olarak yüzde 50’ye düşünce ‘destan’ yazdıklarını anlatacaklar! Erdoğan miting meydanlarında, “Faizleri indirdik mi, indirdik. Enflasyon düştü mü, düştü?” diyecek.

Bu arada; enflasyon kağıt üzerinde düşecek ama fiyatlar artmaya devam edecek…

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version