Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Münferit’ değilmiş: İzmir’de çocuk evindeki ‘çocuk anneler’ belgelendi

'Münferit' değilmiş: İzmir'de çocuk evindeki 'çocuk anneler' belgelendi


Artı Gerçek – İsmailağa cemaati bağlantılı Hiranur Vakfı’nın kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel’in kızının altı yaşından itibaren ‘evlilik’ adı altında cinsel köleleştirmeye maruz bırakılması konusunda tutuklama kararları ancak kamuoyu tepkisi sonrasında gelirken ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dahil, iktidardan ‘münferit’ vaka açıklamaları yapılırken, istismar sonucu doğum yapmak zorunda kalan çocukların varlığı belgelendi.

Üyeleri bizzat Erdoğan tarafından atanan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun (TİHEK) İzmir Karşıyaka Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü Ziyareti Raporu, küçük yaşta istismara maruz bırakılarak doğum yapmak zorunda kalan çocukların varlığını gösterdi. BirGün gazetesinden Dilan Esen’in haberine göre, İzmir Karşıyaka Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü’nde daha önce ya da hâlâ kalan çocukların doğurduğu 0-1 yaş aralığında bebekler barınıyor.

TİHEK’in 29 Eylül 2021’de yaptığı ziyarete ilişkin raporun ilgili bölümünde şu ifadelere yer verildi:

“Merkeze kabulü yapılan yeni doğan bebeklerin bazılarının annelerinin, daha önce kurum bakımına alınmış veya hala kurum bakımında olan çocuklardan olduğu, merkezde bakım ve koruma altına alınan çocukların 0-1 yaş grubu 21 bebek olduğu, bu çocukların tüm bakımlarının gerçekleştirilmesi için bakım hizmetine yoğun ihtiyaç duyulduğu merkez İdaresi tarafından ifade edilmiştir.”

Ancak raporda kaç çocuğun cinsel istismara maruz bırakıldığı belirtilmedi.

120 KİŞİ KAPASİTEKİ MERKEZDE 172 ÇOCUK

Uygulamaya göre istismara maruz bırakılan çocuklar çocuk evlerine yerleştiriliyor. Öte yandan kapasitesi 120 olarak belirlenen merkezde ziyaret tarihinde 172 çocuğun kaldığı aktarılan raporda, sığınmacı çocuk sayısının bazı dönemlerde çok yoğunlaşabildiği belirtildi.

‘İŞKENCE EĞİTİMİ VERİLMELİ’

TİHEK heyeti, merkeze şu tavsiyelerde bulundu:

• Merkez personeline yönelik, çocuk hakları, işkence ve kötü muamele yasağı konularında hizmet içi eğitim verilmeli.

• Merkezde kalan bakım ve koruma altında bulunan çocuklara madde bağımlılığı ve diğer zararlı davranışlara ilişkin negatif yönde şartlanmaları amacıyla eğitimler verilmesinin yanı sıra meslek sahibi olmanın önemine ilişkin ve bunu özendiren eğitimler de verilmeli.

• Çocukların toplum hayatına katılımı ve fırsatlara erişiminde kritik bir önemi bulunan eğitim hakkını etkili ve kurum bakımı altında olmayan diğer çocuklarla eşit bir şekilde kullanabilmesi için pandemi koşulları da gözetilerek eğitim araç ve imkânlarının daha da çeşitlendirilmeli. (Kaynak)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version