Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Merkez Bankası’ndan kur korumalı mevduata türev yasağı

Merkez Bankası'ndan kur korumalı mevduata türev yasağı


Merkez Bankası, kur korumalı mevduatların (KKM), türev işlemlerde kullanılmasına engel getirdi. Merkez Bankası’nın aldığı karara göre, kur korumalı mevduat hesapları türev işlemlere konu edilemeyecek.

Son dönemde birçok banka TL dönüşüm oranını tutturabilmek için, müşterilerine getirisi yüzde 10’u aşabilen opsiyonlu kur korumalı mevduat ürünleri sunuyordu. Merkez’in bankalara gönderdiği uygulama talimatıyla bu ürünler çıkarılamayacak. Bankalara gönderilen yazıda, ‘dönüşümlü mevduat ve katılım hesaplarının opsiyon, swap vebenzeri herhangi bir türev ürününe konu edilemeyeceği veya söz konusu ürünlerle ilişkilendirilemeyeceği’ belirtildi. Bu kurala uymayan KKM hesaplarına isekur farkı ödenmeyeceği uyarısında bulunuldu.

Merkez Bankası, 24 Kasım’da bankalara gönderdiği yazıyla, TL mevduatı düşük bankalara uygulayacağı komisyon oranlarında artırıma gittiğini duyurmuştu. Buna göre TL mevduat/katılım payı oranı yüzde 50’den düşük olan bankaların zorunlu karşılıklarına yüzde 8 komisyon uygulanıyor. Bu oran bir önceki düzenlemede yüzde 3 olarak belirlenmişti. (EKONOMİ SERVİSİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version