Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Mereş Katliamı için ‘yüzleşme’ çağrısı


MERSİN – Mereş Katliamı’nda yaşamını yitirenler için yapılan açıklamada, “yüzleşme” çağrısı yapıldı. 

 

Mereş’te Alevilere yönelik 19 Aralık 1978 tarihinde başlayıp, bir hafta devam eden katliamın üzerinden 44 yıl geçti. Katliamın yıl dönümü dolayısıyla Mersin ve Adana’da açıklama yapıldı. Demokratik Alevi Derneği (DAD) Mersin Şubesi, binalarında yaptıkları açıklamayla katliamda yaşamını yitirenleri andı. DAD Mersin Şube Eşbaşkanı avukat İbrahim Cinbaş, katliamı “kara bir leke” olarak nitelendirdi. 

 

Cinbaş, “Bu katliamın amaçlarından birisinin Kürt Alevi coğrafyasının demografik yapının değiştirilmesi olduğu, Maraş’ın Pazarcık ilçesine bağlı Aşağı Terolar köyünde 27.000 Suriyeli’nin yerleştirilmesi ile bir kez daha teyit edilmiştir” dedi. Cinbaş, şunları söyledi: “Tarihi tanıklıklar bu durumu açıkça ortaya koymaktadır. Yine tarihsel sürecin seyri göstermektedir ki Maraş Katliamı, Şark Islahat planı dahilinde yürürlüğe konan asimilasyon, inkar ve imha politikalarının devamı olarak uygulanmıştır. İnkar ve asimilasyon politikasının bir diğer örneği ise özellikle Alevilerin ve Kürtlerin yaşamış olduğu coğrafyada birçok köyün ve dağların taşların isimlerinin dahi değiştirilmesi, Türkleştirilmesidir. Maraş Katliamı 44. yıldır bizler içinde yara iken, Türkiye halkları için de bir yüzleşme sorunudur. Bu yüzleşme gerçekleşmedikçe sağlıklı bir gelecek ve demokratik bir toplum da inşa edilemeyecektir.”

 

ADANA 

 

Adana Alevi Platformu Dönem Sözcüsü Hamit Karaoğulları, Mereş Katliamı’nın 44’üncü yıl dönümüne dair yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, kadın, çocuk, genç, yaşlı, hamile ve hasta ayrı yapılmaksızın yüzlerce insanın katledildiği hatırlatıldı. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version