Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Mağarada katledilen Demir ve Akipa’nın failleri soruldu


İZMİR – İHD, 31 yıl önce gözaltına alındıktan sonra mağarada katledilen İbrahim Demir ve Agit Akipa’nın faillerini sordu.  

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, gözaltında kaybedilenlerle ilgili iki haftada bir “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” şiarıyla düzenlediği eylemi Konak Eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. “Kayıplar vicdandır, vicdana sahip çık” ve “Kayıplar belli, failler nerede?” pankartlarının açıldığı eyleme çok sayıda kişi katıldı. Bu haftaki eylemde, 12 Aralık 1991’de gözaltına alındıktan sonra katledilen İbrahim Demir (36) ve Agit Akipa (39) için açıklama yapıldı. 

 

KORUCU BASKISI

 

Bu haftaki hikayeleri okuyan İHD İzmir Şube Yöneticisi Caner Canlı, İbrahim Demir ve Agit Akipa’nın, Şırnex’in İdil ilçesine bağlı Çukurlu köyünde yaşadıklarını belirterek, köy üzerinde ağır bir koruculaştırma baskısı olduğunu söyledi. Köye giriş ve çıkışların asker kontrolü altında olduğunu ifade eden Canlı, “Köy okulu karakol haline getirilmiş, bazı köylülerin evlerine el konularak askerler yerleştirilmişti. İbrahim Demir ve Agit Akipa, askerlerin okulu ve evleri boşaltmaları için önce Kaymakamlığa ardından İçişleri Bakanlığı’na başvurdu. Başvurudan sonra üzerlerindeki baskı daha da arttı” dedi. 

 

MAĞARADA KATLİAM

 

12 Aralık 1991 tarihinde Demir ve Akipa’nın İdil’deki bir siyasi cinayet taziyesinden traktörle evlerine dönerken askerler tarafında gözaltına alındığını ifade eden Canlı, “Dargeçit Anıtlı Tabur Komutanlığı’na bağlı Ağaçlı mezrasında bulunan Piyade Bölük Komutanı Jandarma karakoluna giden ailelere, karakol Komutanı ‘onları hiç görmedik’ dedi. Bir asker gizlice ailelere ‘mağaralara gidin’ diye yönlendirdi. Aileler köylülerle birlikte askerin işaret ettiği bölgeyi karış karış aradı. 13 Aralık 1991 tarihinde girişi taşla örülerek kapatılmış bir mağarada, kayıpların işkence görmüş, gözleri ve elleri bağlanmış haldeki cansız bedenlerine ulaşıldı” diye belirtti. 

 

DOSYA KAPATILDI

 

Canlı, olay hakkında başlatılan soruşturmada İdil Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Ağaçlı mezrasında bulunan Piyade Bölük Komutanı Üsteğmen ve ilgili er ve erbaşların “adam öldürme” suçundan şüpheli olduğuna kanaat getirdiğine yer vererek, “Bunun üzerine 18 Aralık 1991 tarihinde soruşturma açma izni almak için dosyayı Dargeçit Kaymakamlığı İlçe İdare Kurulu’na gönderdi. Dargeçit Kaymakamlığı İlçe İdare Kurulu 20 Mayıs 1992 tarihinde ‘men’i muhakeme’ kararı verdi. 2011 yılında aileler, avukatları Tahir Elçi aracılığıyla İdil Cumhuriyet Başsavcılığı’na tekrar başvuruda bulundu. Yeni bir soruşturma başlatan Savcılık dosyaya ulaşmak için ilgili kurumlara başvurdu. Ancak bütün kurumlar arşivlerinde herhangi bir dosya, bilgi veya belgeye rastlamadıklarını bildirdi. Bunun üzerine İdil Cumhuriyet Başsavcılığı dosyayı kaybeden Dargeçit Kaymakamlığı görevlileri hakkında ‘görevi kötüye kullanmaktan’ soruşturma başlattı. Ancak yürütülen soruşturmalardan bir sonuç alınmadı. Dosya zamanaşımı gerekçe gösterilerek kapatıldı.” 

 

Canlı, tüm kayıpların akıbetini sormak için mücadeleye devam edeceklerini söyledi. 

 

Açıklama yapılan oturma eyleminin ardından son buldu. 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version