Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Küresel piyasalarda Covid paniği

Küresel piyasalarda Covid paniği


KÜRESEL PİYASALAR ENDİŞEYLE İZLİYOR
Dünya genelinde önemli bir gerileme yaşamış olsa da Çin’de devam eden Covid-19 salgını, yılın son haftasında piyasaları endişelendirdi. Çin’de vaka sayısının 2,5 milyonun üzerine çıkması ve milyonlarca insanın günlük olarak Covid’e yakalanması sadece Çin’de değil, dünyada da endişeyle izleniyor. ABD ve İtalya artan koronavirüsü vakaları nedeniyle Çin’den gelenlere yönelik bazı önlemler açıkladı. Goldman CEO’su gelecek ay işten çıkarmalar gerçekleştireceklerini duyurdu. Hisse hedge fonları 2022 yılını da zararda kapatmaya hazırlanıyor.

TAVAN FİYAT UYGULAMASI RUSYA’DA BÜTÇEYİ SARSABİLİR

AB ülkelerinin 5 Aralık itibariyle Ural petrolüne yönelik 60 dolar üst fiyat sınırlaması, Rusya’da tepkiyle karışılandı. Son olarak Moskova, bu uygulamaya dahil olan ülkelere petrol satmayacağını ilan etti. Ancak tavan fiyat uygulamasının yarattığı sıkıntı, yalnızca diplomatik gerilimle sınırlı değil. Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, petrol fiyatı üst sınırının ihracat gelirini sıkıştırabileceğini, bu durumda Rusya’nın bütçe açığının 2023’te planlanan GSYH’nin yüzde 2’sinden daha yüksek olabileceğini söyledi. Açıklamanın yaratacağı endişeleri gidermeye çalışan Siluanov, ihtiyaç duyulduğunda borç piyasalarına ve ülkenin kötü gün fonuna dokunarak harcama taahhütlerinin yerine getirileceğini duyurdu ve endişeye mahal yok mesajı verdi.

JAPONYA’DA 2 AYDA GÖREVDEN ALINAN BAKAN SAYISI 4’E ÇIKTI

Japonya Başbakanı ve LDP Genel Başkanı Kişida Fumio kabinesinde ekim sonundan beri fon istismarı, siyasi gaflar ve Moon Tarikatı irtibatları nedeniyle 3 bakan görevden alındı. Görevden alınanlara bu hafta yeni bir isim daha eklendi: Akiba Kenya. Yeniden İnşa Bakanı Akiba hakkında kamu seçim yasasını ihlal, siyasi fonları istismar ve Moon Tarikatı ile ilişkileri olduğuna dönük güçlü iddialar vardı. Atfedilen suçlamaların bir kısmını kabul eden bakan, kendisinin liderlik ettiği parti içi grupların, Moon Tarikatı irtibatlı yapılanmalara para ödediğini itiraf etmişti. Nihayetinde bakanın akıbeti belli oldu ve diğer görevden alınan üç bakanın arasında katıldı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version