Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kremlin: Laçın Koridoru’ndaki gerilimden endişeliyiz

Kremlin: Laçın Koridoru'ndaki gerilimden endişeliyiz


– Rusya, Dağlık Karabağ’ı Ermenistan’a bağlayan Laçın Koridoru’nda bir aya yaklaşan kriz nedeniyle endişeli olduğunu açıkladı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, “İki ülke arasındaki gerilimden endişeliyiz ve arabuluculuk için çabalarımız sürecek” dedi.

‘RUSYA İSTİKRARI SAĞLAYAMIYORSA GÖREVİ BİRLEŞMİŞ MİLLETLERE DEVRETMELİ’

Ermenistan Cumhurbaşkanı Nikol Paşinyan ise bugün yaptığı açıklamada, “Rus barış gücünün, 2020’deki ateşkes kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmediğini” ileri sürdü.

Rus güçlerini “Dağlık Karabağ’ın nüfusunun azalmasına sessizce tanıklık etmekle” suçlayan Paşinyan, “Rus ordusunun bölgede istikrar ve güvenliği sağlayamaması durumunda görevini Birleşmiş Milletler barış gücü misyonuna devretmesi gerektiğini” söyledi.

PESKOV: ULUSLARARASI BARIŞ GÜCÜ İÇİN İKİ TARAFIN ONAYI GEREKLİ

Paşinyan’ın sözlerini değerlendiren Peskov, “Uluslararası barış gücü, çatışmanın iki tarafının da onayı olursa dahil olabilir ve bu durumda sadece Ermenistan’ın değil, Azerbaycan’ın da onayı gerekiyor” dedi.

Kremlin sözcüsü, “Ermenistan, bizim en yakın müttefiklerimizden biri ve Azerbaycan da değerli bir ortağımız” ifadelerini kullandı. Dağlık Karabağ’da yaşayan yaklaşık 120 bin Ermeni’nin ihtiyaçlarının tedarik edilmesi için tek yol olan Laçın Koridoru’nda, 2020’deki savaşın ateşkesle sonuçlanmasının ardından, Rus güçleri konuşlandırılmıştı.

AZERBAYCAN BÖLGEDEKİ MADENLERİN DENETLENMESİ İÇİN UZMANLAR GÖNDERMİŞTİ

Azerbaycan 3 Aralık’ta Ermenilerin yaşadığı bölgede bulunan madenlerin denetlenmesi ve çevreye verilen zararın araştırılması için uzmanlar göndermiş ancak Ermeniler uzmanların bölgeye girişine izin vermemişti.

Bunun üzerine tansiyonun yükseldiği bölgede, Azerbaycanlı çevreci sivil toplum kuruluşları, Azerbaycan topraklarındaki madenlerin yasa dışı işletilmesinin önlenmesi talebiyle Laçın Koridoru’nda protesto gösterisi başlatmıştı.

Ermenistan Laçın Koridoru’ndan sivillerin geçişine izin verilmemesiyle ilgili Azerbaycan’ı suçlarken, Azerbaycan yolun Rus güçlerinin barikatları nedeniyle kapalı olduğunu ve sivil geçişler için herhangi bir engel bulunmadığını savunmuştu. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version