Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Kırmızı Mektep’ bir günlüğüne ziyarete açıldı, kuyruk sokağa taştı

'Kırmızı Mektep' bir günlüğüne ziyarete açıldı, kuyruk sokağa taştı


Artı Gerçek – İstanbul ve Ortodoksluk tarihinde önemli bir yeri bulunan, Marsilya’dan getirilmiş kırmızı tuğlalarla kaplı, heybetli mimarisi Haliç’in iki yakasından da görülebilen Fener Rum Ortaokulu ve Lisesi, bir günlüğüne ziyaretçilere açıldı. 1454 yılında, Fatih Sultan Mehmet’in Rumları İstanbul’a geri çağırması sonrası kurulan okula, yeni yıl kermesi için çok sayıda kişi akın etti.

Kermes için gelenler hem araç hem yaya trafiği oluştururken, kuyruk da okulun bulunduğu Sancaktar Yokuşu’nun sonuna kadar uzandı. Kermes için ayrılan üç odada, yeni yıl süsleri, takılar yer aldı.

3 SAATTİR KALABALIKTAYIM

Kermes için Gaziantep’te gelen Burak Tazeoğlu, “Gaziantep’ten geliyorum. Bunun olduğunu bildiğim için katıldım. Sabah 7’de evden çıktım, 7’den beri yoldayım, bir 3 saattir de buradayım kalabalıkta. Hala giremedik, bu gidişle de zor gireceğiz. Çok kalabalık araba ve insan ilerleyemiyor. Buraya 3’üncü gelişim ama içeriye girememiştim” dedi.

MİMARİ DOKUYU MERAK EDİYORUM

Özlem Şensoy da “2 saat 5 dakikadır bekliyoruz. İlk defa gezeceğiz, ziyarete kapalı bir her olduğu için yılda bir defa bunun için açılıyor. Heyecanlıyız. Ben mimari dokuyu merak ediyorum. Dışarıdan çok görkemli ve her zaman önünden geçerken etkilendiğim bir yer. İçerisi nasıl mimarisi nasıl onu merak ediyorum” diye konuştu.

SIRA YOLDAN BAŞLADI

Hakan Tunç da “1 buçuk saattir bekliyoruz. Aşağı ana yoldan başladı sıra. Hep kapısına kadar gelip fotoğraflarını çektik. Onun dışında içeriye girememiştik. İlginç şeyler görürsek alacağız yoksa fotoğraf çekeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kermesteki satıcılardan Madlen Kapu da “Hepsi el emeği el örgüsü işlerim var. Ziyaretçilere sunmaya geldik. İlgi güzel kalabalık bayağı. Girmekte de zorlanıyorlarmış” dedi. (DHA)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version