Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kennedy suikastıyla ilgili yeni belgeler yayınlandı

Serbestiyet


ABD’nin eski başkanlarından John F. Kennedy’nin 1963 yılında uğradığı suikastla ilgili binlerce yeni arşiv belgesi yayınlandı.

Ulusal arşivden suikasta dair yayınlanan 13 bin 173 yeni belgede suikasta dair çarpıcı bilgilerin bulunması beklenmiyor. Ancak belgelerin döneme dair tarihçilere ışık tutması öngörülüyor.

ABD Başkanı Joe Biden, yeni belgelerin yayınlanması için gerekli olan kararnameyi dün imzaladı ancak bazı belgelerin Haziran 2023’e kadar gizli tutulacağı belirtildi.

ABD Ulusal Arşivleri 515 dökümanın tamamen gizli tutulacağını, 2 bin 545 dökümanınsa “kısmen gizli” tutulacağını açıkladı.

2017’den bu yana aşamalı olarak açıklanıyor

Kennedy 22 Kasım 1963’te 46 yaşındayken Dallas’ta seçim kampanyası sırasında, üstü açık arabasından halkı selamlarken vurularak hayatını kaybetmişti.

Günümüze kadar çok sayıda kitap, makale, belgesel ve film Kennedy suikastının ayrıntılı bir komplonun sonucu olduğu olasılığını konu aldı.

1992’de Kongre, Kennedy’nin ölümüyle ilgili soruşturmaya ilişkin kalan tüm mühürlü dosyaların, 25 yıl içinde, 26 Ekim 2017’ye kadar Ulusal Arşivler aracılığıyla kamuya tamamen açılmasını istemişti.

2017 yılında dönemin Başkanı Donald Trump bir dizi kaydı yayınlamış, ancak geri kalan belgeleri aşamalı olarak yayınlamaya karar vermişti.

Kalan JFK dosyalarının tamamının aslında Ekim 2021’de yayınlanması gerekiyordu. Ancak Joe Biden, COVID-19 salgınını gerekçe göstererek bu açıklamayı erteledi ve bunun yerine yeni belgelerin iki aşamada açıklanacağını duyurdu. Bu tarihler, 15 Aralık 2021 ve 15 Aralık 2022 olarak açıklandı.

“Yüzde 95 açıklanmış oldu”

Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) sözcüsü yaptığı açıklamada, dünkü yayınla birlikte CIA’in JFK suikastı kayıt koleksiyonundaki belgelerin yüzde 95’inin yayınlanmış olduğunu belirtti.

1964’te yapılan Warren Komisyonu soruşturması, John F. Kennedy’nin, geçmişte Sovyetler Birliği’nde yaşamış olan Lee Harvey Oswald tarafından öldürüldüğü ve Oswald’ın kendi başına hareket ettiği sonucuna ulaşmıştı.

Oswald olaydan hemen sonra gözaltına alınmış, ancak iki gün sonra, 24 Kasım 1963’te, Dallas Emniyet Müdürlüğü’nün bodrum katında öldürülmüştü.

Konuyla ilgilenen araştırmacılar erişime açılan son bilgilerle Oswald’ın Ekim 1963’te bir Sovyet istihbarat servisi (KGB) ajanıyla buluştuğu Mexico City’deki faaliyetlerine dair daha fazla bilgiye ulaşmayı umuyordu.

Ancak CIA açıklamasında, Oswald’ın Mexico City ziyaretine dair ellerindeki tüm bilgilerin daha önce kamuoyuyla paylaşıldığını belirtti ve “Son ifşaat bu konuyla ilgili yeni bir bilgi içermiyor” dendi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version