Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Katar’dan rüşvet aldığı iddiasıyla gözaltına alınan Eva Kaili kimdir?

Katar'dan rüşvet aldığı iddiasıyla gözaltına alınan Eva Kaili kimdir?


Avrupa Birliği, doğalgaz zengini Katar’ın ekonomik ve siyasi kararları etkilemek amacıyla bazı Avrupa Parlamentosu (AP) çalışanlarına rüşvet verdiği iddiasıyla sarsılıyor. Temmuz ayında başlatılan soruşturma, AP’nin 14 başkan yardımcısı arasında yer alan Yunan sosyalist vekil Eva Kaili’ye kadar uzandı.

Basında yer alan alan haberlere göre, en az 16 eve yapılan baskınlarda 600 bin euroya yakın nakit para ele geçirilirken, Ortadoğu ile İlişkilerden Sorumlu Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Kaili’nin de aralarında bulunduğu en az beş kişi gözaltında. Polis operasyonunun, Katar’ın ev sahipliği yaptığı Dünya Kupası devam ederken yapılması da dikkat çekti.

Peki rüşvet ve yolsuzluk skandalının merkezindeki isim olarak AP üyeliği askıya alınan, Yunanistan’daki partisi PASOK’tan da ihraç edilen Eva Kaili kimdir?

BABASI İSTANBULLU

1978’de Selanik’te doğan Kaili, ilk olarak 2007’de Yunan parlamentosuna seçilmesinden bu yana Türkiye basınında da geniş yer bulan bir isim. Bunun sebebi, babasının İstanbullu olması. Kaili, Beyoğlu’ndaki Zoğrafyan Lisesi’nden mezun olduğu belirtilen İstanbullu elektrik mühendisi Aleksandros Kailos ile Selanikli şair-yazar Maria İgnatiadu’nun kızı.

HABER SPİKERİ OLARAK TANINDI

Selanik’teki Aristoteles Üniversitesi’nde mimarlık ve inşaat mühendisliği okuyan Kaili, sonrasında uluslararası ilişkiler ve Avrupa siyaseti üzerine yüksek lisans yaptı. Siyasete atılmadan önce ise Yunanistan’ın en tanınmış spikerlerinden biriydi. Zira, 2004-2007 arasında Mega Channel isimli kanalın haber spikeriydi.

PASOK’UN ‘GENÇ YILDIZI’YDI

1992 yılında PASOK’un gençlik kollarına katıldı, 2002 yılında Selanik belediye meclisi tarihinin en genç üyesi seçildi. 2004 genel seçimlerinde de, Yunanistan’daki en genç milletvekili olarak yarıştı. Bu tarihte seçilemese de, 2007 seçimlerinde PASOK’un en genç milletvekili olarak parlamentoya seçildi; 2009’daki seçimlerde de koltuğunu korudu.

SON GÖREVİNE İLK TUR OYLAMASINDA KOLAYCA SEÇİLMİŞTİ

Kaili, 2014 yılından bu yana da Avrupa Parlamentosu’ndaki Sosyalistler ve Demokratların İlerici İttifakı grubunun önde gelen bir üyesiydi. Parlamentoda bilim ve teknolojinin yanı sıra Ortadoğu ile ilgili çok sayıda çalışmada öne çıktı. 18 Ocak 2022’de de, ilk turda 454 oy alarak parlamentonun Ortadoğu ile İlişkilerden Sorumlu Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı seçildi.

‘BABASI DA TRENDE BÜYÜK MİKTARDA NAKİT PARAYLA YAKALANDI’

Ancak bu göreve gelmesinden 11 ay sonra, parlamentoda birçok kez savunuculuğunu yaptığı Katar’dan rüşvet alma suçlamasıyla gözaltına alındı. Brüksel merkezli iş dünyası gazetesi L’Echo’nun haberine göre, Kaili’nin Brüksel’deki evinde çantalar içinde nakit para bulunmuştu. Gazete, “Kaili’nin babasının da bir suç ortağı tarafından uyarılması sonrasında bir trende yüklü miktarda nakit parayla yakalandığını” da yazdı.

SEVGİLİSİ DE GÖZALTINDA

Rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınanlar arasında, Kaili’nin sevgilisi olduğu belirtilen Francesco Giorgi de bulunuyor. Giorgi’nin Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup danışmanı olduğu açıklandı.

‘EN SEKSİ SİYASETÇİ’ DİYE ANILIYORDU

Kaili, AP üyeliğine seçildikten sonra, Avrupa tabloid basınında sık sık “en seksi siyasetçi” ve “Barbie” gibi sıfatlarla anıldı.

KATAR’LA İLGİLİ HANGİ AÇIKLAMALARI YAPTI?

44 yaşındaki Kaili, AP’deki Sosyal Demokrat grup içinde Katar’ın en önde gelen savunucusu olarak dikkat çekiyor. Son olarak 24 Kasım’da, Katar’ın göçmen işçilere yönelik insan hakları ihlalleri konusunda yaptığı konuşma ile tepki çekmişti.

KATAR’A ‘İŞÇİ HAKLARI KONUSUNDA ÖNCÜ’ DEDİ

AP bu tarihte Katar’da binlerce göçmen işçinin ölmesini kınayan bir karar alırken, Kaili kürsüye çıkarak Doha’yı “işçi haklarında bir öncü” olarak niteleyecek kadar ileri gitmişti. Konuşmasında, Katar’ın Dünya Kupası’na ‘tarihi bir dönüşüm getirdiğini’ de savunmuştu.

ÜYE OLMADIĞI KOMİTENİN KATAR OYLAMASINA GİTTİ

10 gün önce ise üye olmamasına rağmen AP’nin adalet komitesine gitmiş, Katar ve Kuveyt’le vize kısıtlamalarının hafifletilmesi konusundaki bir oylamada oy kullanmıştı.

PARLAMENTO HEYETİ YERİNE ŞAHSİ ZİYARET

Kaili, Katar lehine en dikkat çeken adımlarından birini de, kasım ayında Dünya Kupası’ndan hemen önce yaşanan bir gerilimde attı. Bu tarihte, AP’nin Arap Yarımadası ile İlişkiler Delegasyonu’nun Katar’a gitmesi, Dünya Kupası tesislerini ve iş hukukunda yapıldığı savunulan değişimleri gözlemlemesi planlanıyordu.

Ancak Katar Şura Konseyi, ziyarete bir aydan kısa süre kala erteme istedi. Kaili ise Delegasyon ziyaretinin planlandığı hafta kendi başına Katar’a gitti. Burada yaptığı açıklamada Doha’nın “işçi hakları reformlarını” övdü, “ülkenin ilerlemesinin ortak değerleri temsil ettiğini düşünen 500 milyon Avrupa vatandaşı adına” orada bulunduğunu iddia etti.

Söz konusu AP delegasyonunun başkanı olan Yeşiller üyesi Hannah Neumann bu tarihte Kaili’ye “Arkamdan iş çeviriyor” diye tepki gösterecek, “Doha yönetimi dengeli bir pozisyonu olacak gruba davetini geri çekti, bunun yerine, açıklamalarının daha az eleştirel olacağını bildikleri için Kaili’yi davet etti” diyecekti.

Kaili’nin hakkındaki iddialara ne yanıt verdiği henüz bilinmiyor. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version