Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Kan örnekleri ATK’ye gönderilmedi’ iddiası


ADANA – Sur’da, sokağa çıkma yasaklarında yaşamını yitiren Zehra Oruç için 6 yıl önce verilen kan örneği ATK’ye gönderilmediği belirtildi. Kızının cenazesini almak için mücadele eden anne Bezo Oruç, adalet talep etti. 

 

Amed’in Sur ilçesinde 2015 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasakları sonrası YPS JİN üyesi Zehra Oruç (Tamara Şilan Sipan) 2016 Mart ayında yaşamını yitirdi. Ölüm haberi ailesine 5 ay sonra verilirken, aile, ölüm haberinin ardında, teşhis için kan örneği verdi. 

 

ATK: KAN ÖRNEĞİ YOK 

 

Anne Bezo Oruç, ATK’den bir sonuç alamaması üzerine tekrar çeşitli girişimlerde bulundu. Ancak bir sonuç alamadı. Anne, sonuçların çıkmasını beklerken, ATK İstanbul Biyoloji İhtisas Dairesi, 18 Ağustos 2017’de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği yazıda; “Bugüne kadar gönderilmemiş olduğu hususu…” diyerek anne Oruç’un verdiği kan örneklerinin gönderilmediğini ileri sürdü. 

 

SAVCILIK ‘SONUÇ ÇIKMADI’ DEDİ 

 

Bunun üzerine anne Oruç, 2017, 2018 ve 2021 tarihlerinde tekrar Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne başvurdu. Savcılık, daha önce anne Oruç’tan kan örneği alındığını belirterek, tekrar kan örneği alınmasına gerek olmadığını, kan örneklerinin sonuçlarının henüz gelmediğini belirterek, aileyi geri gönderdi. 

 

8 SAAT SORGUYA ÇEKİLDİ 

 

Kızının yaşamını yitirmesinin üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen hala cenazesine ulaşamadıklarını belirten anne Oruç, “Emniyete gittim, polisler 8 saat boyunca beni sorguya çekti. 2017’de de savcıya gittim, savcı ‘emniyete gidin’ dedi. Emniyete gittim, emniyet “Kan örneğiniz var. Ama başvuru dilekçeniz kayıp. Gidin savcıya başvuru yapın” denildiğini ifade etti. 

 

ÖRNEKLER ATK’YE GÖNDERİLMEMİŞ 

 

Savcıya başvuru yaptıktan sonra tekrar emniyete gittiğini anlatan Oruç, “İki gün sonra emniyete yeniden gittim. Bana, ‘Siz Lice için başvuru yapmışsınız. Gidin, savcılığa Sur için başvuru yapın’ dediler. Gittik, bu defa savcıyı bulamadık. Sur için hazırladığımız dilekçeyi savcı katibine verdik. 15 gün boyunca emniyet topu savcıya, savcı da emniyete attı. Daha sonra avukatımız ATK’yi aradı, ATK, kan örneğinin gelmediğini söyledi. Yani emniyet göndermemiş. 2018 ve 2021’de de tekrardan hem savcılığa hem de emniyette başvuru yaptık ancak bir sonuç elde etmedik” diyerek verilen kan örneklerinin ATK’ye gönderilmediği için kızının cenazesini alamadığını belirtti. 

 

‘CENAZEMİZİ VERSİNLER’

 

6 yıldır kızının cenazesini aradığını ifade eden anne Oruç, sonuç alabilmek için mücadele etmeye devam edeceğini belirtti. Oruç, şöyle devam etti: “Çocuklarımızı bize versinler. Kimsesizler mezarlığından çıkarıp, cenazeleri ailelerine versinler. Ben kızımın cenazesini istiyorum. Eğer adalet varsa, adaleti yerine getirsinler. Biz 6 yıldır uyuyamıyoruz. Bizim ve diğer ailelerinin çocuklarının cenazesini versinler, ‘adalet’ diyorlar ya adaleti yerine getirsinler.” 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version