Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İran’ın en iyi kadın satranç oyuncusu, başörtüsüz fotoğraflarının yayılmasının ardından İspanya’ya taşınıyor

İran’ın en iyi kadın satranç oyuncusu, başörtüsüz fotoğraflarının yayılmasının ardından İspanya’ya taşınıyor


ENSAR NUR | TR724 HABER

Kazakistan’da düzenlenen Dünya Hızlı Satranç Şampiyonası’nda yarışan İranlı milli oyuncu Sara Khadem’in, başörtüsüz çekilen fotoğraflarının ortaya çıkmasının ardından ülkesinde zulme uğramamak için İspanya’ya yerleşmeyi planladığı bildiriliyor.

İran’ın en iyi kadın ve genel kategoride en iyi 9’uncu satranç oyuncusu olan kadın Büyükusta Sara Khadem, Almatı’daki turnuvada başörtüsüz fotoğraflarının dünya medyasında yayılmasından sonra ülkesine dönmeme kararı aldı.

İspanyol El País gazetesinin haberine göre, Khadem film yönetmeni eşi Ardeshir Ahmadi ve küçük çocuğu ile birlikte turnuvanın ardından İspanya’ya yerleşecek.

Ailenin halihazırda oturma izni alıp almadığı ya da sığınma talebinde bulunmayı planlayıp planlamadıkları belirsizliğini koruyor. Ancak ailenin İspanya’da bir evleri olduğu belirtiliyor.

25 yaşındaki oyuncu, Eylül ayında patlak veren hükümet karşıtı protestolardan bu yana İran’ın kadınlara yönelik katı kıyafet kurallarına meydan okuyan sporcuların son örneği oldu.

Genç kadın Mahsa Amini’nin ülkenin başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle tutuklanmasının ardından ahlak polisinin gözetiminde hayatını kaybetmişti. ülke çapında başlayan gösteriler 100 günden fazladır devam ediyor. Gösteriler 1979’daki devrimden bu yana en uzun süren ayaklanma olarak kayıtlara geçti.

Oslo merkezli İran İnsan Hakları grubuna göre, protestolar esnasında yaklaşık 500 protestocunun öldü, Birleşmiş Milletler verilerine göre Kasım ayında en az 14 bin kişi tutuklandı. İranlı sporcu ve ünlüler de protestolara destek vermeye devam ediyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version