Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İran’da Mahsa Amini protestolarına katılan bir kişi daha idam edildi

İran Parlamentosu’nda, yaklaşık 15 bin protestocuya ölüm cezası verilmesi istendi


İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin başörtüsünü kurallara uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından darp edilerek katledilmesinin ardından başlayan protestolara katılanlar için verilen idam cezalarından biri daha infaz edildi. İranlı yetkililer, Muhsin Şikari’nin ardından Meşhed kentinde Macit Rıza Rahnavard’ın da halka açık bir şekilde idam edildiği açıkladı.

BBC Farsça Servisi’ne konuşan İranlı avukat Pegah Bani Haşimi, gözaltından 23 gün sonra idam cezasının infaz edildiğini ve daha önce bu kadar hızlı bir idam infazının görülmediğini söyledi.

Razavi Horasan bölgesinin başyargıcı Golam Ali Sadaghi ise “kesinlik, titizlik ve hız prensiplerinden ödün vermeyen” yargı mensuplarını tebrik etti!

BBC Türkçe’nin haberine göre, Rahnavard’a rejim güçlerine mensup iki kişiyi bıçaklayarak öldürdüğü suçlamasıyla idam cezası verilmişti. Rahnavard’ın televizyonlarda yayımlanan “itiraf videosunda” kolunun kırık ve alçıda olması, pek çok kişinin bu ifadenin işkence altında verilmiş olabileceğini düşünmesine yol açmıştı.

GEÇEN HAFTA DA MUHSİN ŞİKARİ İDAM EDİLMİŞTİ

Ülkede idam edilen ilk protestocu, perşembe günü öldürülen 23 yaşındaki Muhsin Şikari olmuştu.

İdam haberi üzerine halk sokaklara dökülmüş, Batılı ülkelerden kınama açıklamaları gelmişti.

İRAN İNSAN HAKLARI ÖRGÜTÜ: YARGILAMA BİR ŞOV

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü, yargılamalar için “bir şov” yorumu yapmıştı.

İnsan hakları örgütlerinin teyit edebildiği rakamlara göre eylemler sırasında 500 kişi katledildi ve en az 18 bin kişi gözaltına alındı. 1500 kişi ise ölüm cezası gerektiren suçlamalarla yargılanmaya devam ediyor.

İran yargısı geçen haftaki açıklamasında ülkede 11 kişiye “Allah düşmanlığı” ve “yozlaşma” nedeniyle idam cezası verildiğini açıklamıştı.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version