Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İngiltere Yüksek Mahkemesi: Sığınmacıları Ruanda’ya gönderme planı hukuka uygun

İngiltere Yüksek Mahkemesi: Sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planı hukuka uygun


– İngiltere’de Yüksek Mahkeme, hükümetin, ülkeye gelen bazı sığınmacıları, iltica başvurularını değerlendirmeden Ruanda’ya gönderme planının hukuka uygun olduğuna hükmetti.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Yüksek Mahkeme kararı böylece hükümet açısından tam bir zafer olmadı. Çünkü mahkeme hükümetin gönderilecek bazı sığınmacıları seçerken, her birinin özgül koşullarını gerektiği şekilde değerlendirmediğine karar verdi.

Kararda geçtiğimiz ilkbaharda Ruanda’ya gidecek ilk grup olarak seçilen sekiz sığınmacının koşullarının yeniden değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

İngiltere hükümeti nisan ayında, yasa dışı yollardan teknelerle ülkenin kıyılarına çıkan on binlerce sığınmacıların Ruanda’ya gönderileceğini ve iltica başvurularını orada yapmaları gerektiğini açıklamıştı.

Hükümet bu planını, İngiltere’ye denizden küçük teknelerle gelen sığınmacıların sayısını azaltacağını ve daha ekonomik olacağını söyleyerek savunmuştu.

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİ RUANDA’NIN GÜVENLİ OLMADIĞI İTİRAZINI YAPMIŞTI

Hatta İçişleri Bakanı Suella Braverman ekim ayında, “sığınmacıları taşıyan ilk uçağın Ruanda’ya hareket edişini görmeyi düşlediğini” söylemişti.

Fakat İngiltere’deki insan hakları, mülteci ve göçmen hakları grupları ve bazı hukukçular mahkemede bu plana itirazlarını sundular ve Ruanda’nın sığınmacılar için güvenli bir yer olmadığını söylediler.

Hükümetin nisan ayında sunup haziran ayında uygulamayı umduğu Ruanda planı, son anda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin müdahalesiyle engellenmişti.

Muhafazakar Parti hükümeti ve İçişleri Bakanı Braverman o günlerde bunun İngiltere hukukuna dışarıdan bir müdahale olduğunu söyleyerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden çıkmanın mümkün olduğunu ima etmişlerdi.

Mahkemenin son kararı hükümet için kısmi bir zafer olsa da bu Ruanda uçuşlarının yakında başlayabileceği anlamına gelmiyor. Uzmanlar, bu karara çok sayıda itiraz yapılacağını ve sürecin uzayacağını düşünüyor. (BBC TÜRKÇE)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version