Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İngiltere Yüksek Mahkemesi hükümetin Ruanda planını hukuki buldu

İngiltere Yüksek Mahkemesi hükümetin Ruanda planını hukuki buldu


AİHM, Ruanda’ya göçmen uçuşunu durdurmuştu

MEHMET ÖZDEMİR | LONDRA TR724

İngiltere Yüksek Mahkemesi, Muhafazakar Parti hükümetinin illegal yollardan ülkeye gelen sığınmacıları Ruanda’ya gönderme planının hukuki olduğuna karar verdi. Ancak mahkeme haziran ayındaki ilk Ruanda uçuşunda sınır dışı edilmesi planlanan 8 kişinin davalarının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini de söyledi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve İçişleri Bakanı Suella Braverman ilk değerlendirmelerinde Yüksek Mahkeme’nin kararını ‘memnuniyet verici’ bulduklarını ifade etti. Ancak bu karar bekledikleri ölçüde ellerini rahatlatan bir karar olmadı. Çünkü mahkeme, hükümetin gönderilecek bazı sığınmacıların özel durumlarını adil biçimde değerlendirmediğini ve yeniden ele alınması gerektiğine hükmetti.

İngiliz hükümeti, geçen nisan ayında, yasa dışı yollardan teknelerle ülkeye giriş yapan sığınmacıları, iltica başvurularını yapmak üzere Ruanda’ya göndereceğini açıklamıştı. Haziran ayında 8 kişiyi Ruanda’ya götürecek uçak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararıyla son anda durdurulmuştu. Bazı sığınmacıların başvurusunu değerlendiren AİHM, Ruanda’nın güvenli bir ülke olmayacağını belirtmişti.

Mahkemenin bugünkü kararı Ruanda uçuşlarının yakında başlayabileceği anlamına gelmiyor. İnsan hakları örgütleri ve hukukçular, bu karara çok sayıda itiraz yapılacağını ve sürecin uzayacağını düşünüyor.

BBC hukuk muhabiri Dominic Casciani, kanalın internet sitesinde kararı değerlendirirken, “Hükümetin bugün kazanmasının en önemli nedenlerinden biri, Yüksek Mahkeme’yi Ruanda ile yaptığı anlaşmanın çok önemli bir yasal sınavdan geçtiğine ikna etmesidir.” dedi.

Muhalefetteki İşçi Partisi’nin gölge İçişleri Bakanı Yvette Cooper de kararı eleştirerek ‘işe yaramaz, etik dışı ve fahiş bir şekilde pahalı’ olarak nitelendirdi. İngiltere bu plan için Ruanda’ya halen 140 milyon sterlin ödemiş durumda.

En ağır eleştirilerden biri İskoç Ulusal Partisi sözcüsü Alison Thewliss’den geldi. Parlamento’da konuşan Thewliss, Ruanda planını ‘devlet destekli insan kaçakçılığı’ olarak tanımladı. Milletvekillerine seslenerek, “Kölelik, apartheid (ırkçılık) ve evlilik içi tecavüzün hepsi aynı anda yasaldı, ancak hiçbiri haklı değildi.” dedi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version