Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İngiltere İşçi Partisi’nden tarihi reform önerisi: Merkeziyetçiliğe son verilsin

İngiltere İşçi Partisi'nden tarihi reform önerisi: Merkeziyetçiliğe son verilsin


– İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi, iktidara gelmesi halinde ülkenin siyasi sisteminde köklü değişiklik öngören anayasal reform raporunu kamuoyuna açıkladı. Raporu bugün Leeds’te eski başbakanlardan Gordon Brown, partinin lideri Keir Starmer ile birlikte açıkladı.

‘MERKEZİ YÖNETİMDEN BRİTANYA HALKINA YETKİ DEVRİ’

Brown, İşçi Partisi’nin bir sonraki hükümeti kurmaya hazır olduğunu söyleyerek, “İşçi Partisi 100 yıllık merkeziyetçiliği bir kenara atıyor” dedi. Starmer ise raporu “merkezi yönetimden Britanya halkına gelmiş geçmiş en büyük yetki devri” diye tanımladı.

Eski başbakan Gordon Brown konuşmasında, “Birleşik Krallık nüfusunun yarısı Doğu Avrupa’daki bölgelerden daha kötü koşullarda yaşıyor ve bu bölgelerde yapılan anketler ‘politikacıların bir şey değiştireceğine dair güven kalmadığını’ gösteriyor” dedi.

YEREL TEMSİLCİLERDEN YENİ BİR ÜST MECLİS KURULACAK

Brown liderliğindeki bir ekip tarafından iki yıldır üzerinde çalışılan planda yer verilen 40 reform önerisi içinde, kesin takvim belirtilmese de, Lordlar Kamarası’nın lağvedilmesi ve yerine daha demokratik yeni bir üst meclis oluşturulması da var. Söz konusu mecliste, Birleşik Krallık’ta bulunan tüm uluslardan ve bölgelerden temsilcilerin olması öngörülüyor.

Seçilecek temsilcilerin “ek gelir” elde etmesini önleyecek yasal düzenlemeler ve yabancı kaynaklı para girişinin Birleşik Krallık’ın siyasetine müdahele etmesini engelleyecek yolsuzluk karşıtı bir komisyon kurulması da önerilen değişiklikler arasında.

Brown, yeni bir hükümet yapılanmasına da ihtiyaç olduğunu, merkezin kendi kendine her türlü kararı alıp uygulamasına bir son verileceğini söyledi.

‘PARLAMENTO VE HÜKÜMETİN ELİNDEKİ YETKİ KISIR DÖNGÜ YARATIYOR’

Raporda, “her türlü yetkinin aşırı düzeyde Londra’daki parlamento ve hükümetin elinde bulunmasının, büyüme ve refahın ülkenin tamamına götürülmesine engel olduğu” ve “kısır bir döngü” yarattığı belirtiliyor. Merkezden yerel yönetimlere çok ciddi ekonomik-siyasi yetki ve kaynak devri öneriliyor.

Brown raporu sunarken bunun pratikte, yerel yönetimlere daha fazla gelir toplama imkanı ve şu anda Londra’da istihdam edilen 50 bin kamu çalışanı kadrosunun yerel idarelere aktarılması anlamına geleceğini, bu hamlenin aynı zamanda kamu bütçesinden 200 milyon sterlin tasarruf edilmesini sağlayacağını söyledi.

Yetki ve kaynak devriyle beraber ülkenin farklı yerlerinde farklı ekonomik faaliyetlerin güçleneceğini ve ülke çapında 288 “büyüme motoru” oluşacağını kaydeden Brown, amacın “bütün halkın potansiyellerini geliştirmesini sağlamak” olduğunu kaydetti.

‘ÖNERİLERİMİZ İSKOÇYA’NIN DA ÇIKARINA’

Kendisi de İskoçyalı bir politikacı olan Gordon Brown raporu açıklarken ayrıca İskoçya’nın bağımsızlığı konusuna da girdi ve İşçi Partisi hükümeti döneminde İskoçya’nın tercihinin “Mevcut durum ya da bağımsızlık” olmayacağını söyledi. Brown, “Önerilerimiz Birleşik Krallık içinde İskoçya’nın çıkarına değişiklikler öngörüyor” dedi.

Starmer ve Brown tarafından açıklanan rapordaki öneriler, partinin danışma ve karar organlarının onaylaması halinde parti manifestosuna girecek. (Kaynak, DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version