Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İngiliz yetkili: Sağlık çalışanlarının grevine ordu müdahale edebilir

İngiliz yetkili: Sağlık çalışanlarının grevine ordu müdahale edebilir


– Birleşik Krallık’ta iktidardaki Muhafazakar Parti’nin üst düzey yetkilisi Nadhim Zahawi, hükümetin 15 ve 20 Aralık’ta greve gidecek sağlık çalışanları sebebiyle kamu hizmetleri aksarsa orduyu devreye sokabileceğini söyledi.

‘ŞİMDİ GREV ZAMANI DEĞİL’

İngiltere’de yayın yapan Sky News’a konuşan Muhafazakar Parti’nin idari işlerinden sorumlu Zahawi, “Sendikalara mesajımız, ‘şimdi grev zamanı değil, şimdi müzakere yapmak için yollar arama zamanı’ şeklinde” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i suçlayan Zahawi, “Ukrayna’daki savaş dolayısıyla enerji fiyatlarında artış yaşandığını ve enflasyonun çift haneye ulaştığını” belirtti. Nadim Zahawi, kamu çalışanlarına ‘birlik olma’ çağrısı yaptı.

ASKERİ PERSONEL AMBULANSLARI KULLANABİLİR

Bununla birlikte hükümetin “acil durum” planlarına da değinen Zahawi, grev nedeniyle oluşabilecek olumsuzluklara ordunun müdahale edebileceğini söyledi.

İngiliz yetkili, grev nedeniyle zarar görecek hizmet kapasitesini artırmak için ordu personelinin ambulansları kullanabileceğini, bir acil müdahale gücünün de bu kapsamda oluşturulabileceğini sözlerine ekledi.

HEMŞİRELER YÜZDE 19 ZAM İSTEMİŞTİ

İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda’da hemşireler ve ambulans çalışanlarının bu ay gerçekleştireceği grev Birleşik Krallık’ta Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) tarihinin en kitlesel grevi olması bekleniyor.

Hükümet, ücretler ve çalışma koşullarında iyileştirme talep eden sağlık çalışanlarına “olası bir maaş zammının, enflasyonu yükselteceği” gerekçesiyle karşı çıkarken hemşireleri temsil eden Kraliyet Hemşire Koleji (RCN), hükümetin görüşmelere yeniden başlamayı kabul etmemesi sonrası, önlerinde grev dışında bir seçenek kalmadığını açıklamıştı. RCN, hemşirelerin ücretlerine yıllık yüzde 19 zam istemişti.

İngiliz basınında yer alan haberlerde Başbakan Rishi Sunak’ın, NHS çalışanları, öğretmenler ve itfaiyeciler gibi kamu görevlilerinin “grev hakkına” ilişkin yasayı gözden geçirebileceğine yer verildi. Öte yandan, NHS grevinin gerçekleşmesi durumunda eczacıları hastanelerde çalıştırmak da hükümetin düşündüğü tedbirler arasında.

POSTA İŞÇİLERİ VE ÖĞRETMENLER DE GREVE GİDİYOR

İngiltere’de Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan enerji krizi, Avrupa ve ABD ekonomilerinde yaşanan resesyon endişesi çift haneli enflasyonu beraberinde getirmişti.

Son 40 yılın en yüksek enflasyon oranıyla mücadele eden ülkede, bu yıl başından beri birkaç kez greve giden posta işçileri de ücret artışı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle yeniden greve gidecek. Öte yandan, İngiltere ve Galler’deki eğitim emekçilerinin de sendikalarında grev oylaması yaptıkları belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version