Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İhtiyaçlarını karşılayamayan Gurban tekli hücrede tutuluyor

İhtiyaçlarını karşılayamayan Gurban tekli hücrede tutuluyor


Artı Gerçek – Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta gerçekleştirdikleri eylemin 433’üncü haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde bir araya geldi. Bu hafta Ereğli Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tekli odada bulunan ağır hasta tutuklu Emin Gurban’ın durumuna dikkat çekildi.

Açıklamada, İHD Merkez Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü ve Merkezi Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen söz aldı.

‘İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMAYACAK DURUMDA’

Gurban’ın 1996 yılından bu yana tutuklu olduğunu aktaran Çevirmen, cezaevi koşullarından kaynaklı birçok hastalığının ortaya çıktığını söyledi. Çevirmen, mide kanseri taşıma riski bulunan Gurban’ın 6 Aralık 2022’de sevkedildiği hastanede verilen raporda kendi ihtiyaçlarını karşılayamadığının ve sürekli refakatçiye ihtiyaç duyduğunun kayıt altına alındığını belirtti:

“Yapılan tetkiklerde boyundan beyne giden ana damarlarda tıkanıklık olduğu, beyincik bölümünde yüzde 60 oranında hasar oluştuğu tespit edilmiş ve aynı tarihte hastanede Nöroloji bölümü tarafından verilen raporla G46.4 Serebellar Felç Sendromu, G46.8 Serebrovasküler hastalıklarda beynin diğer Vasküler Sendromu teşhisi konulmuştur. Aynı raporda hastanın kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olduğu, sürekli ve yakın bakım gerektirmesinden dolayı refakatçiye ihtiyacı olduğu belirtilmiştir.”

AMBULANSTA KELEPÇELİ SEVK

Gurban’ın ailesinin refakatçi olma talebine uzun uğraşlar sonucunda izin verildiğini ancak buna da kısıtlılık getirildiğini belirten Çevirmen, tedavinin de yarım bırakıldığını belirtti:

“Hastanede ilaç tedavisi yapılmış ve ileri bir tarihte tekrar kontrole gelmesi gerektiği ve düzelmenin olmaması durumunda Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne sevk edileceği söylenmiş ve 12 Aralık 2022 tarihinde yeniden Kocaeli Ceza İnfaz Kurumuna gönderilmiştir. 16 Aralık 2022 tarihinde ailesine ve avukatlarına haber verilmeden, ağır hasta olmasına rağmen ve tedavisi yarım bıraktırılarak Ereğli Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesine sürgün edilmiştir. Ereğli’ye askeri ambulans ile sedyeye yatırılmış vaziyette ve bir eli kelepçeli bu şekilde yaklaşık 8 saat yolculuk yaptırılarak getirilmiştir”

İNFAZIN ERTELENMESİ ÇAĞRISI

Gurban’ın hayati tehlikesi olan hastalıklardan kaynaklı diyet yemek talebinin bir an önce uygulanması gerektiğini vurgulayan Çevirmen, “Gurban, hızlıca tekli odadan alınıp daha kalabalık bir odada kalması sağlanmalıdır. Bu süreç devam ederken Adli Tıp Kurumu’na (ATK) sevki sağlanmalı ve ailesinin yanında daha iyi koşullarda tedavisinin yapılabilmesi için bir an önce infazı ertelenmeli.” dedi. (MA)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version