Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İHD Eş Genel Başkanı Türkdoğan’ın yargılandığı dava geçici hâkim tarafından görülecek

İHD Eş Genel Başkanı Türkdoğan’ın yargılandığı dava geçici hâkim tarafından görülecek


CENGİZ ANIL BÖLÜKBAŞ


Artı Gerçek – İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı avukat Öztürk Türkdoğan’ın “Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılamak” suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. İddianamede Türkdoğan’a yöneltilen suçlamaya delil olarak 24 Nisan 2017 tarihinde İHD’nin internet sitesinde yayınlanan “Adalet ve Hakikat İçin Ermeni Soykırımı’nın İnkârına Son!” açıklama delil olarak gösteriliyor.

Ancak mahkeme hâkimi, 15 gün önce terfi ederek Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcılığı’na atandı. Hakimler ve Savcılar Kurulu Birinci Dairesinin 01.12.2022 tarihli 1872 ve 1873 sayılı Adli ve İdari Yargı Kararnamesi’ne göre, istinaf savcısı olarak ataması yapılan hâkim, duruşmadan bir hafta önce izne ayrıldı.

Bu sebepten dolayı, duruşma geçici hâkim tarafından görülecek. Türkdoğan ve avukatları bugünkü duruşmaya katılmadı. Davanın ileri bir tarihe ertelenmesi bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

MLSA’dan Sibel Yükler’in haberine göre, 30 Aralık 2021 tarihinde hazırlanan iddianamenin savcısı, uluslararası sözleşmelerin ifade özgürlüğünü garanti altına alan ilgili maddelerine ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ifade özgürlüğü konusundaki yerleşik içtihadına yer verdi. Suçlamaya delil olarak gösterilen açıklamanın bu bağlamda değerlendirilemeyeceğini ileri sürdü.

AİHM Büyük Daire’nin Perinçek v. İsviçre kararına atıfta bulunan savcı, “1948 yılından önceki herhangi bir tarihte yaşanmış hiçbir acı nedeniyle bir millete ve topluluğa karşı soykırım suçlaması yöneltilemez” iddiasıyla, suçlama konusu açıklama için “sarf edilen sözler Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini tarih önünde zan altına bırakan açıklamalardır” ifadelerini kullandı.

İddianame savcısı, “Yer alan açıklama ve iddiaların Türk Milletini tarih önünde ve uluslararası toplumda küçük düşürmeye matuf bir nitelik arz ettiği, Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Türk Milletini alenen aşağılayıcı mahiyette olduğu, ifade hürriyetinin sınırlarının aşıldığı” gerekçesiyle Türkdoğan’ın cezalandırılmasını talep ediyor.

Adalet Bakanlığı’na gönderilen soruşturma izni dilekçesinde, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Türkdoğan hakkında “Türk Milletini ve Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılama” iddiasıyla fezleke hazırladığı fakat suçlama konusu ifadelerin “Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılama” kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtilerek, Türkdoğan hakkında bu eylemden soruşturma izni verilmesi talep edilmişti. Bakanlık, 10 Aralık 2021 tarihinde Türkdoğan hakkında soruşturma yapılmasına izin vermişti.

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version