Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hollanda, devletin kölecilik geçmişi için özür diledi

Hollanda, devletin kölecilik geçmişi için özür diledi


– Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Hollanda’nın kölelikte oynadığı rol sebebiyle devlet adına özür diledi.

Rutte yaptığı açıklamada, köleliğin ‘en açık ifadeyle insanlığa karşı bir suç’ olarak tanınması gerektiğini söyledi.

Ulusal televizyonda yayınlanan konuşmada Rutte, “Bugün özür diliyorum. Yüzyıllar boyunca Hollanda devleti ve temsilcileri köleliği etkinleştirdi, teşvik etti ve bundan kazanç sağladı. Bugün hayatta olan hiç kimsenin kölelik için herhangi bir kişisel suçluluk taşımadığı doğru ancak Hollanda devleti, köleleştirilenlere ve onların soyundan gelenlere yapılan muazzam acıların sorumluluğunu taşıyor” ifadelerini kullandı.

600 BİNDEN FAZLA İNSAN KÖLE OLARAK ÇALIŞTIRILDI

Hollanda’nın 250 yıl boyunca eski sömürgelerinde çoğunluğu yerli halklardan olmak üzere 600 binden fazla insanı köle olarak çalıştırdığı biliniyor.

İlk kez resmi ağızlardan yapılan özür açıklaması ise bazı yerli halkları tatmin etmedi.

YERLİLER AÇIKLAMANIN ZAMANINDAN HOŞNUT DEĞİL

Güney Amerika’da bulunan Surinam’da yaşayan yerli halk Hollanda hükümetinin zamanlamasından hoşnut değil.

Açıklamanın aceleye getirildiğini ve kendilerine bu konuda hiç danışılmadığını belirten yerliler, söz konusu özrün Hollanda’nın eski sömürgelerinde köleliği kaldırmasının 160’ncı yıldönümü olan 1 Temmuz 2023’te yapılmasının daha uygun olacağı görüşündeydi.

Surinam Ulusal Köleliği Hatırlama Komitesi’nin Başkanı Johan Roozer basın mensuplarına verdiği demeçte, Hollanda Başbakanı Rutte’nin büyük olasılıkla ülkede değişen politik atmosfer nedeniyle acele ettiğini belirtti.

MÜZE VE KÖLELİK KARŞITI BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMASI İÇİN KAYNAK AYRILACAK

Hollanda’da aşırı sağ partilerin karşı çıktığı ‘özür’ açıklamasının ardından hükümetin köleci dönemle ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapılması için yaklaşık 200 milyon euroluk bir kaynak ayırması bekleniyor.

Ayrıca, konuya ilgili bir müzenin açılması için 27 milyon euro kaynak ayrılması da gündemde.

Hollanda, 17’nci yüzyılda İspanya ve Portekiz gibi diğer Avrupa ülkeleri gibi köle emeğini sömürmek amacıyla köle ticaretine başlamıştı.

Yapılan araştırmalara göre 550 bin ila 600 bin insanın köleleştirildiği dönemde Surinam ve Guyana söz konusu ticaretin merkezi hâline gelmişti.

Tarihçiler, Hollandalı tüccarların köleleştirilmiş yarım milyondan fazla Afrikalıyı Amerika’ya, çoğunlukla Brezilya ve Karayipler’e sevk ettiğini tahmin ediyor.

Pek çok veya daha fazla Asyalı da o dönem adı Hollanda Doğu Hint Adaları olan Endonezya’da köleleştirildi.

Ülkede ırkçılık hala önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Antiller, Türkiye ve Fas’tan gelen göçmenlerin çocukları günlük yaşamlarında yüksek oranlı ayrımcılık vakalarıyla karşılaştıklarını söylüyor.

Ülkede yapılan araştırmalarda da özellikle göçmen ailelerinin çocuklarının ev kiralarken ve iş yerlerinde önemli eşitsizliklerle karşılaştığını gösteriyor. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version