Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

HDP MYK’nın perde arkası: Ağırlıklı eğilim, ‘Bu bir seçim oyunudur, biz bu oyunda yokuz’ yönündedir

HDP MYK’nın perde arkası: Ağırlıklı eğilim, ‘Bu bir seçim oyunudur, biz bu oyunda yokuz’ yönündedir


Seda TAŞKIN


ANKARA- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Karar ve Yönetim Kurulu bugün HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar öncülüğünde bir araya geldi. Toplantıda iki önemli başlık öne çıktı. Gündeme gelen konulardan birisi AKP’nin hazırladığı anayasa değişikliği teklifi oldu. HDP bu kapsamda tutumlarını netleştirmemiş olsa da ilgili kurum ve kuruluşlarla fikir alışverişinde bulunacak. Gündeme gelen bir diğer önemli konu da Öcalan’la görüşmek için yapılan başvuruların yanıtsız kalması oldu. HDP yakın zamanda Adalet Bakanlığı’na yeni girişimlerde bulunacak.

‘ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİ İÇİN GÖRÜŞMELER YAPACAĞIZ’

Uzun zamandır AKP’nin hazırladığı Anayasa Değişikliği Teklif’ne partilerin nasıl yaklaşacakları tartışılıyordu. HDP, MYK toplantısında bu konuyu gündemine aldı. Artı Gerçek’e konuşan bir MYK üyesi, henüz kararlarının netleşmediğini belirterek, HDP’nin bu konuda ilkelerinin net olduğunu söyledi.

Söz konusu yetkili tutumlarını netleştirmeden önce, ilkeleri çerçevesinde konuyla ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş alacaklarını söyledi. Eğilimlerinin “hayır” yönünde olduğunu ancak tutumlarını toplumsallaştırmak için böyle bir adımda bulunacaklarını söyledi ve ekledi:

‘İLKELERİMİZDEN ŞAŞMAYIZ’

“Bu konuda ilkelerimizden şaşmayız ancak anayasa gibi önemli bir konudaki herhangi bir değişikliği toplum tartışmalıdır. Biz toplumsal kesimlerle bu konuyu tartışacağız. Ancak özü itibariyle tasvip edeceğimiz bir konu değil, çünkü biz demokratik ve özgürlükçü bir anayasadan yanayız. Ağırlıklı eğilim, ‘bu bir seçim oyunudur, biz bu oyunda yokuz’ yönündedir.”

‘GÜLTAN KIŞANAK TARTIŞILAN İSİMLER ARASINDA’

HDP’nin “hayır” yönünde karar vermesi durumunda bir sorun yaşanıp yaşanmayacağına ilişkin sorduğumuz soruya ise HDP’li yetkili, muhalefetin bu konudaki tavrının Meclis aritmetiğine göre şekilleneceğini söyledi. Cumhurbaşkanı adayına ilişkin de açıklamalarda bulanan partili özellikle son günlerde kamuoyunda gündeme gelen Cumhurbaşkanı adaylarının Gültan Kışanak olduğu yönündeki haberleri de yalanlayarak, “Gültan Hanım tartışılan isimler arasında. Birçok isim tartışılıyor. Gültan hanım da dahil olmak üzere henüz birçok kişiye bu konuyla ilgili ne düşündüğünü sormadık” açıklamasında bulundu.

YERİ GELDİĞİNDE BU FAŞİST REJİME KAYBETTİRMEYİ ÖNCELİK SAYARIZ’

“Cumhurbaşkanı adayınızı açıklamadan önce Altılı Masa’nın adayını mı bekliyorsunuz?” sorumuza ise aynı partili, “İlkesel olarak Türkiye toplumunun tümüne hizmet edecek bir aday çıkarsa ve bunun müzakeresi içinde olursak Türkiye kazanır. Tersi, yani toplumun tercih etmeyeceği, demokrasiye götürmeyecek aktörde ısrar, bizim aday çıkarmamıza neden olacaktır. Biz adayımızı tartışıyoruz ama müzakereye de açık olduğumuzu söylüyoruz. Biz günün sonunda, bu faşist rejime kaybettirmeyi öncelikli görevimiz sayarız” yanıtını verdi.

‘ÖCALAN İÇİN YENİ GİRİŞİMLERDE BULUNULACAK’

MYK toplantısında konuşulan bir diğer konu ise Abdullah Öcalan ile ilgili yapılan başvuruların yanıtsız kalması oldu. HDP yakın zamanda Adalet Bakanlığı’na yeni girişimlerde bulunacak. Edinilen bilgiye göre, parti olarak yeni adımlar atılacak. Bu kapsamda HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar salı günü yapacağı Grup Toplantısı’nda açıklama yapacak. 21 aydır Öcalan’dan haber alınamaması, sağlık durumuna ilişkin büyük endişe yaratıyor.

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version