Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Harvard tarihinde bir ilk: Claudine Gay prestijli üniversitenin ilk siyah rektörü oldu

Harvard tarihinde bir ilk: Claudine Gay prestijli üniversitenin ilk siyah rektörü oldu


ABD’nin prestijli üniversitesi Harvard 30. rektörünün Claudine Gay olacağını açıkladı.

Gay Harvard Üniversitesi’nin tarihinde rektör olan ilk siyah Amerikalı oldu.

ABD’li siyaset bilimci aynı zamanda ülkenin en iyi sekiz vakıf üniversitesinin oluşturduğu Ivy League (Sarmaşık Birliği) okullarında şu anda görev yapan ilk siyah rektör olacak.

Gay ayrıca Sarmaşık Birliği okulları tarihinde rektörlük yapacak ikinci siyah kadın unvanını da elde etti.

Sarmaşık Birliği okulları arasında Harvard, Yale, Pennsylvania, Princeton, Columbia, Brown, Dartmouth, Cornell üniversiteleri yer alıyor.

Şu anda üniversitede dekan olan Gay, ailesiyle daha fazla zaman geçirmek için istifa eden Lawrence Bacow’un yerini 1 Temmuz 2023’te alacak. Haitili bir göçmen ailesinden gelen Gay bir siyaset bilimci.

2006’da Harvard’a Wilbur A. Cowett Hükümet ve Afrika ve Afro-Amerikan Çalışmaları Profesörü olarak katıldı ve Harvard Fen ve Edebiyat Fakültesi Edgerley Ailesi Dekanı olarak görev yapmakta.

2006’dan beri sosyal ve ekonomik faktörlerin siyasi görüşleri ve oy vermeyi nasıl şekillendirdiği de dahil olmak üzere çeşitli konuları araştıran Gay aynı zamanda çocuk yoksulluğu ve yoksunluğunun eğitim fırsatları üzerindeki etkileri ve Amerikan eşitsizliği gibi konuları küresel bir perspektiften inceleyen Harvard’ın ABD Eşitsizlik Girişimi’nin kurucu başkanı olarak görev yapıyor.

‘FİLDİŞİ KULE FİKRİ AKADEMİ DÜNYASININ GELECEĞİ DEĞİLDİR’

Gay, görevi kabul konuşmasında Harvard’daki bölümler arasında daha fazla işbirliği ve üniversitenin dünyayla daha fazla iç içe olması çağrısında bulundu.

Gay, “‘Fildişi kule’ fikri, akademi dünyasının geleceği değil, geçmişidir. Biz toplumun dışında değil, onun bir parçası olarak varız. Bu, Harvard’ın dünyaya dahil olma ve dünyaya hizmet etme görevi olduğu anlamına gelir” dedi.

Harvard’ın şu anki rektörü Bacow da Gay için “Keskin bir zekaya, harika liderlik ve iletişim becerilerine, mükemmel muhakemeye ve Harvard’a iyi hizmet edecek özveriye sahip müthiş bir akademik lider. Belki de en önemlisi, onu tanıyan ve onunla çalışmış herkesin saygısını hak ediyor” ifadelerini kullandı.

Şu anda 8 Sarmaşık Birliği okulundan Dartmouth, Pennsylvania, Cornell ve Brown üniversitelerinde kadın rektörler bulunuyor. Columbia, Yale ve Princeton üniversiteleri ise erkek rektörler tarafından yönetiliyor. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version