Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Halk kara kara düşünüyor: Faturalar kabusumuz oldu


WAN – Kışın sert geçtiği Wan’da elektrik ve doğalgaz faturalarından yakınan halk, “Faturalar bizler için kabus oldu. Çözüm, yürüttüğü savaş politikasıyla buna neden olan iktidarın gitmesidir” dedi. 

 

AKP-MHP iktidarının bütçeyi savaşa aktarması nedeniyle büyük bir ekonomik krizin yaşandığı Türkiye’de, yapılan zamlarla 2022 yılının 9 ayında konutlarda tüketilen elektrik en düşük kademede yüzde 95, yüksek kademede ise yüzde 200 oranında; doğal gaz ise yüzde 165 oranında arttı. Elektrik, doğalgaz, kömür fiyatları 3-4 kat artarken, soğuyan havalar zor günler yaşayan halkı kara kara düşündürüyor. Kış mevsiminin sert geçtiği kentlerin başında gelen Wan’da halk, şimdiden kışı nasıl geçireceğini düşünmeye başladı. 

 

FATURA 3 KAT ARTTI

 

Yurttaşlardan Turan Özcan, geçen yıl ödediği doğal gaz faturasının 3 kata çıktığını belirterek, “Fazla yakmamıza rağmen 3 kat fazla fatura ödüyoruz. Kapıları pencereleri açmıyoruz. Soğuğu engellemek için kapılara menteşe takacağız. Artışın nedeni iktidarın politikaları. Maaşımız artık yetmiyor. Bu yıl farklı işlerde çalışmamıza rağmen geçinemiyoruz. Çocuğum dershaneye gidiyor muhtemelen dershaneden almak zorunda kalacağım çünkü dershane parasını ödeyemiyorum, 3 taksit geriden geliyoruz ödeme için” diye belirtti. Özcan, kurtuluşun ise iktidarın değişmesinde olduğunu söyledi. 

 

KABUS OLDU

 

25 yıllık esnaf Hüseyin Akdağ, geçen yılki elektrik faturası bu yılki fatura arasında yüzde 200 fark olduğuna dikkat çekerek, “Sadece elektrik değil doğalgaz faturaları da bizler için kabus oldu. İşyerindeki lambaları yüksek fatura nedeniyle yakmıyoruz. Bu yıl faturalar 2-3 kat geliyor ve ödeyemiyoruz. Bütün esnaflar aynı durumda. Buna bir çözüm bulunması gerekiyor. Faturalar artıyor ama kazancımız artmıyor. Tam tersi pahalılık oldukça kazancımız azalıyor. Bu da beraberinde birçok sıkıntıyı getiriyor” dedi.

 

VERGİLER BOMBA OLARAK DÖNÜYOR

 

Ekonomik krizin AKP-MHP iktidarının savaş politikalarından kaynaklandığının altını çizen Akdağ, şöyle dedi: “Verdiğimiz vergiler hizmet olarak dönmesi gerekirken üstümüze bombalar yağıyor. Bu savaş sürdürüldükçe millet hiçbir anlamda huzur bulmayacaktır. Bunun çözümü ise öncelikle adaletin sağlanmasıdır. Ancak şimdi adalet birilerinin elinde ve kendisine göre sürüyor. Adalet sisteminin geliştirilmesi gerekiyor.” 

 

KAŞIKLA VERİP KEPÇEYLE ALIYORLAR 

 

Artık faturaları ödeyemediklerini söyleyen İhsan Miralan, “Eskinden böyle değildi ama şu an elektrik ve doğalgaza gelen zamlar nedeniyle faturaları ödeyemiyoruz” dedi. 

 

Bir yılda faturaların iki kat arttığını belirten Haydar Aydın, “Her yıl önceki yıla oranla iki kat artıyor ama maaş artışları o kadar yok. Devlet kaşıkla veriyor kepçeyle alıyor. Türkiye’de bir kriz var ve yetkililerin bunu çözmesi gerekiyor. Doğalgaz faturam kış yeni gelmesine rağmen bin TL geldi. Emekli memur ve sendikacıyım. Maaşım yetiyor, her şey pahalı. Halk faturalarını ödeyemiyor, geçinemiyor” ifadelerini kullandı.

 

NEDEN AKP-MHP İKTİDARI

 

Cebindeki doğal gaz faturasını göstererek, tepki gösteren Kemal İnan, “İki nüfusuz; ben ve eşim. Doğalgaz faturam bin 250 TL gelmiş yüksek yakmamıza rağmen. Maaşı olmayan insanlar ne yapacak?” diye sordu. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son kez yetki istediğini hatırlatan İnan, “Bütçeyi boşa harcıyorlar, ortada para kalmamış. Krizin sebebi iktidardır. Çalışıyorum maaşım var ama geçinemiyorum. Daha önce 9 çocuğuma bakıyordum ama kendime araç alabiliyordum şimdi ise eşimle tekiz ama geçinemiyoruz. Halk bu siyaset ve politikalardan bıktı. İktidar değişmeli” dedi. 

 

ZAM ARTIYOR, MAAŞLAR AZALIYOR

 

Son ayki doğal gaz faturasının bin 724 TL geldiğini dile getiren Enver Yalı, “Fatura bu kadar geldi ama yine de ısınmadık. Geçen sene en fazla 900 gelirdi. Her şey artıyor ama maaşlar azalıyor. Geçim sorun haline geldi, artık ne yapacağımızı bilmiyoruz. Tek çözümü ise bu halkın iktidarı değiştirmesidir” ifadelerini kullandı.

 

ÇÖZÜM İKTİDARIN GİTMESİ 

 

Artık insanların birbirine çay dahi ısmarlayamadığını belirten Rıza Yalçın, tepkisini şöyle dile getirdi: “Ekonomiden kaynaklı geleneklerimizi bile yapamıyoruz. Çünkü insanlarımız evine bir yağ alamaz hale geldi. Çoluk çocuğumuzun yüzüne bakamıyoruz. Bayramlar geliyor evimize misafir çağıramıyoruz. Her şey torpil olmuş özellikle Wan’da bu torpil almış başını gidiyor. Gençlerimizin hepsi kahvehanelerde çünkü iş yok. 3 bin 500 TL maaşım var. Bunun tek çözüm yolu bu iktidarın ceketini alıp gitmesidir. Camiden çıktık ama arkadaşımıza bir çay ısmarlama durumumuz kalmadı.” 

 

‘ESKİDEN YAPTIĞIMIZ YEMEKLERİ YAPAMIYORUZ’

 

Geçinemediklerini vurgulayan Zübeyde Ekrem, “Faturalar çok yüksek. 5 kişilik aileyiz, kiradayız asgari ücrete çalışıyoruz. Bu yıl durumumuz çok kötü başka bir şey diyemiyorum” diye belirtti. 

 

Her geçen yıl durumlarının kötüye gittiğini söyleyen Şemşiye Tanıtmış da, şunları belirtti: “Kimsenin maddi durumu kalmadı, insanlar geçinemiyor. Herkes aç. Faturalarımız bin TL’nin üzerinde geliyor ama ödeyemiyoruz. Tek çözüm iyi ve yeni bir düzenin sağlanması. Eskiden evimizde güzel yemekler yapıyorduk ama yapamıyoruz artık.” 

 

MA / Berivan Kutlu – Cengiz Özbasar

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version