Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Güçlü bakanlar gördüm, Soylu kadar güçlü olanı var mıydı; sanmıyorum’

CHP’lilerden Soylu’ya sert tepki: Sen şerefsizsin, sen karaktersizsin


Deneyimli Ankara gazetecisi Fehmi Koru, İçişleri Bakanı Soylu’nun istifa edeceği ya da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alınacağı iddialarını ciddiye almadığını belirterek, meslek hayatı boyunca güçlü bakanlar gördüğünü ancak hiç birinin Soylu kadar güçlü olmadığını yazdı.

Koru, ‘Görüntü şu: ‘Erdoğan kabinesi’ de denilen bakanlar kurulunda yer alan diğer bakanlar bir yana Süleyman Soylu bir yana… Erdoğan Ailesi üyesi sayılan bir bakanla bir ara -hatta fiziki bir takışmaya kadar varan- çekişmeler yaşadığı duyulmuştu; o bakan yerini kaybetti, Soylu yerli yerinde kalmayı sürdürüyor.’ dedi.

Bakan Soylu’nun Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yaptığı ziyaretin de iddia edildiği gibi Sedat Peker’in Türkiye’ye getirilmesi amacına yönelik olmadığını kaydeden Koru, asıl amacın Peker’in BAE kalmasını garanti etmek olduğunu öne sürdü.

Fehmi Koru şunları yazdı:

Politikayı Ankara’da ve yakından izlediğim uzun yıllar boyunca değişik hükümetlerde de güçlü bakanlar oldu. Ancak Süleyman Soylu kadar güçlü olanı var mıydı diye sorarsanız cevabım kesin: Sanmıyorum.

Eski hükümetlerde yer alan ‘güçlü’ bakanlar o güçlerini kendilerine görevi veren başbakandan alırlardı. Başbakana yakınlık derecelerine göre gücü olurdu bakanların.

Süleyman Soylu’nun kendisini göreve atayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a özel bir yakınlığı yok. Hükümetlerde Erdoğan’a Soylu’dan çok daha yakın bakanlar hep olmuştur. Şimdi de öyleleri var. Soylu onlardan biri değil.

Tersine, kendisiyle aynı hükümette yer alan bazı bakanlarla sürtüşmeleri kulis bilgisi olarak zaman zaman dışarıya vuruyor, ancak o hep yerinde kalıyor. Erdoğan Ailesi üyesi sayılan bir bakanla bir ara -hatta fiziki bir takışmaya kadar varan- çekişmeler yaşadığı duyulmuştu; o bakan yerini kaybetti, Soylu yerli yerinde kalmayı sürdürüyor.

Görüntü şu: ‘Erdoğan kabinesi’ de denilen bakanlar kurulunda yer alan diğer bakanlar bir yana Süleyman Soylu bir yana.

Gücünü iktidarın küçük ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli’den aldığını, hatta ondan sonrası için MHP’nin genel başkanlığına hazırlandığını ileri sürenler de çıkıyor.

Ben öyle düşünmüyorum.

AK Parti’de kalmaya ve içişleri bakanlığını sürdürmeye devam edecektir.

Yaptığı bazı açıklamalar, hem de sıcağı sıcağına, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı tam tersi açıklamalarla çeliştiği halde yerinde kalması da Soylu’nun söylendiğinin aksine gücünü gösteriyor. Kendisini atayan makamın sahibiyle çelişen açıklamalar yapan birinin bakan olarak görevini sürdürdüğü pek alışılmış bir durum değildir çünkü.

Bakanın BAE’ye gitmesi eski tespitleri hatırlatılıp sert biçimde eleştiriliyor.

İyi de, 15 Temmuz hain darbe girişimiyle BAE arasında doğrusal ilişki kuran açıklamayı yapan tek kişi o muydu? Hayır. Aynı türden açıklamaları, çok daha zihinlerde yer edecek biçimde kamuoyuyla paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bakanın ziyaretinden hayli zaman önce o ülkenin emirini Külliye’de devlet töreniyle karşılayıp ağırlamış ve ardından da iade-i ziyarete gitmişti.

Yanında güvenlik bürokrasisinden isimleri de BAE’ye götürmesi, bazı çevreler tarafından bir süredir orada yaşayan Sedat Peker’i ülkeye geri getirmek niyetiyle ilintilendiriliyor.

Olabilir de.

Ancak bana böyle bir istek pek mantıklı gelmiyor.

Peker BAE’nde bulunduğu ilk aylarda zehir zemberek muhalif videolar yayınlamaktaydı. BAE kendisine video yasağı getirdi. Ardından Twitter üzerinden mesajlarla yayınlarını sürdürdü Peker ve bir süre sonra ona da BAE yönetiminden yasaklama geldi.

Dijital tecrit altında BAE’de Peker…

Heyetin BAE’ye Peker’i teslim almaya veya Türkiye’ye iadesini sağlamaya değil orada kalmasının devamını konuşmaya gitmiş olması bana daha makul geliyor.

Türkiye’de video belki yayınlayamaz, ama mesajlarını rahatça paylaşabilir Peker.

Böyle bir sonuç partisini rahatsız eder; herhalde Soylu’yu da…

Güçsüz değil iddia edildiği gibi, tersine partisinin genel başkanı da olan ve kendisini atayan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bazen ters düşse bile görevini sürdürecek, onun ailesinin bir ferdi de olan başka bir bakanla sürtüşmesi sürecinde yerinde kalacak kadar da güçlü.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version