Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

EYT’nin tek seferlik maliyeti 300 milyar TL olarak hesaplandı

EYT için tarih verildi


Türkiye’de kamuoyunda emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak bilinen 2 milyon 250 bin vatandaşın emekli olmasını sağlayacak yeni düzenlemenin 2023 yılı bütçesine olan maliyetinin 450 milyar Türk Lirası civarında olması bekleniyor.

Reuters’ın hesaplamalarına başvurduğu iki ekonomist yaklaşık 14 milyon emekliye EYT’lilerin tamamını eklenmesi halinde tek seferlik tazminatların 300 milyar TL, kamuya yıllık maaş ödemelerini ise yaklaşık 150 milyar TL olacağını hesapladı.

BİLGİN: MALİYETİ 100 MİLYARIN ÜZERİNDE

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise, EYT düzenlemesinin maliyetinin 100 milyar liranın üzerinde olduğunu söyledi. Katıldığı bir televizyon programında konuşan Bilgin, “100 milyarın üzerinde bir maliyet var ama bizim bütçe imkanlarımız içerisinde karşılanabilecek bir maliyet bu. Yaklaşık 500 bin civarında kamuda çalışan var bunlar çalışmaya devam edecek.” dedi.

EMEKLİ SAYISI 13,9 MİLYON 

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada EYT olarak bilinen iki milyondan fazla kişinin emekli olmasını sağlayacak düzenlemeyi hayata geçireceklerini, emeklilik hakkının kullanılmasında yaş sınırı uygulanmayacağını duyurmuştu. Erdoğan dünkü konuşmasında sistemin bütçeye maliyeti hakkında herhangi bir bilgi vermemişti. Halihazırda emeklilik maaşı alan 13.9 milyon kişi bulunuyor.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version