Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

EYT’lilerin 94-99 yıllarına ait evrakları kayıp

EYT’lilerin 94-99 yıllarına ait evrakları kayıp


TR724 ÖZEL | TUNA YILDIZ

Milyonlarca vatandaş aylardır Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den erken emeklilikle ilgili kesin bir açıklama bekliyor. Çünkü AK Parti iktidarı seçim öncesinde oylarını artırmak için Emeklilikte Yaşa Takılanlar’la (EYT) ilgili kapsamlı bir düzenleme yapacağı yönünde umut veren beyanlarda bulundu. Ancak kadın ve erkeklerde 48 ile 50 yaş arasında bir düzenlemenin olacağı konuşulsa da medyaya yansıyan kesin hiçbir bilgi yok.

Önceki gün TBMM’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçesine ilişkin oturuma katılan Bilgin, önemli açıklamalar yapacağı yönünde bildirimde bulundu. Ancak Bilgin’in önemli açıklama diye anlattıkları “dağ fare doğurdu” şeklinde yorumlandı. EYT bekleyen milyonlarca mağdur vatandaş hayal kırıklığı yaşadı. Bakan’ın söylemleri tatmin etmedi.

Tr724’e güvenilir kaynaklardan gelen bilgilere göre, Bakan Bilgin’in kapsamlı bir değerlendirme yapamamasının altında bazı skandallar yatıyor. Çünkü SGK, emekli olacak kadın ve erkeklerle ilgili kapsamlı bir değerlendirme yapamıyor. Bunun sebebi de 1994 ve 1999 yıllarına ait geçmiş kayıtlara ulaşılamıyor. Kaynakların aktardığı bilgilere göre, EYT kapsamına giren binlerce kadın ve erkek işçiyle ilgili verilere ulaşılamıyor. Kurumların taşınması veya dijital arşive geçiş sürecinde belge niteliğindeki kayıtlar ya imha edildi ya da dikkate alınmadan geri dönüşüm sürecine gönderildi.

SGK’LARDA GÜNLERİNİZİ HESAPLATTIRIN

Kaynakların aktardığı bunlarla da sınırlı değil. Hükümetin elinde EYT kapsamına girecek milyonlarca kişi ile ilgili bilgi havuzu olmadığı için Hazine ve Maliye Bakanlığı bu kişilere yapılacak ödemelerle ilgili bir plan ve bütçe ayarlaması yapamıyor. Kaynaklar söz konusu EYT kapsamına girdiğini düşünen vatandaşların biran önce en yakın SGK merkezine giderek prim ve gün sayımını yeniden hesaplamaları tavsiyesinde bulunuyor.

İŞVERENE YENİ MALİYETLER ELİYOR

Kaynaklar, devletin EYT için belirlediği bütçenin yanı sıra halen çalıştıkları için özel işletmelere de bir takım maliyetler getirdiği uyarısı yapıyor. Bazı toplantılarda işverenlerin bu bütçenin altından kalkamayacakları yönünde telkinlerde bulundukları da gelen bilgiler arasında. Bundan dolayı tazminatların kamu tarafından ödenmesi yönündeki tekliflerini hükümet temsilcilerine sundukları aktarılıyor.

Yaklaşan seçim ve oy oranlarının düşmesi dikkate alındığında hükümetin işi hiç de kolay değil. Bundan dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan, gün geçmeden Maliye Bakanı ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile fikir toplantıları yapıyor. Çünkü bu Erdoğan’ın elindeki son kozu. Seçim öncesinde EYT’nin çıkmaması hükümetin ipini büyük oranda çekecek gibi duruyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version