Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

EYT’lilere üç günlük kuyruk eziyeti

EYT'lilere üç günlük kuyruk eziyeti


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in kasım ayında ya da en geç aralık başında duyurulacağını söylediği emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin açıklama uzadıkça uzayınca ancak 28 Aralık akşamı yapılabildi. EYT’lilerin yoğun baskısının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, EYT’nin yaş koşulu olmadan Meclis’e getirileceğini söyledi.

SGK MÜDÜRLÜKLERİNE AKIN

EYT kapsamında yer alıp da primi eksik olanlar, 28 Aralık akşamına kadar yaş koşulu konusunda net bir açıklama yapılmadığı için prim borçlanması (askerlik, doğum gibi) için adım atmadı. Çünkü yaş koşulu getirilmesi halinde bekleme süresinde bu günlerin doldurulacağı hesabı yapıldı. Ancak yaş koşulunun olmadığı netleşince, prim günü eksik olanlar 1 Ocak’tan itibaren yüzde 55 zamlı prim ödememesi yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müdürlüklerine akın etti.

SABAHIN KÖR KARANLIĞINDA KUYRUKLAR BAŞLIYOR

SGK müdürlükleri yoğunluk nedeniyle cumartesi günü de hizmet verecek, ancak zamsız prim ödemelerinin üç güne yetiştirilip yetiştirilemeyeceği belirsizliğini koruyor. Sonuçta işlemlerini yaptırmak isteyenler sabahın kör karanlığında SGK müdürlükleri önünde kuyruklar oluştururken, SGK çalışanları da işten başını kaldıramıyor. Kuyruklarda bekleyenler düzenlemenin yaş koşulu olmadan Meclis’e sunulacak olmasından dolayı memnuniyetlerini dile getirirken, zamsız prim borçlanması için kendilerine sadece üç gün tanınmasına tepki gösteriyor.


PRİM BORÇLANMASI 1 OCAKTA NE KADAR OLACAK?

Stajdan sonra veya sigortalı bir işe girdikten sonra doğum yapan anneler, askere giden erkekler, Bağkur’lu esnaf ve yurtdışında çalışanlar borçlanma yapma hakkına sahip. Borçlanma maliyeti açısından yarın akşama kadar olan süre kritik. Çünkü prim borçlanma tutarının taban ücreti, asgari ücrete endeksli. Asgari ücrete de 2023 yılı için yüzde 54,5 zam yapıldı.

Özetle, asgari ücretteki bu artış, her 1 gün için ödenecek en düşük borçlanma tutarının yüzde 54,5 oranında artacağı anlamına geliyor. 1 günlük en düşük prim tutarı günlük brüt asgari ücretin yüzde 32’si yani bugün itibarıyla 69 lira, yurtdışı borçlanmasında ise günlük asgari ücretin yüzde 45’i yani 97 lira. Yeni asgari ücretin brüt tutarı 1 Ocak itibariyle 10 bin 8 lira olacak. Buna göre, günlük yurtiçi borçlanma tutarı asgari 106,75 lira, yurtdışı borçlanmanın günlük tutarı da 150 liraya yükselecek.

Örneğin; prim eksiği olup bu yıl bitmeden 18 ay askerlik borçlanması yapanlar asgari 37 bin 260 lira prim ödeyerek 540 günlük askerlik sürelerini prim günlerine ekleyebilecek. Aynı kişi yeni yılda borçlanma yaptığında 57 bin 645 lira yani yaklaşık 20 bin lira fazla ödeme yapmış olacak. Yine 1 çocuk için bugün 720 gün üzerinden 49 bin 680 lirayla borçlanma yapabilen anne, ocaktan sonra aynı süreyi 76 bin 860 liralık borçlanmayla elde edebilecek. (EKONOMİ SERVİSİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version