Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

EYT’den sonra sıra diyabetli çocuklarda

EYT’den sonra sıra diyabetli çocuklarda


TR724 ÖZEL | TUNA YILDIZ

İktidar, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun iktidar olmaları halinde yapmayı vaat ettiği projeleri bir bir hayata geçiriyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz yıllarda sürekli hedef aldığı ve ‘çift dikiş’ diyerek haklarını vermediği emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için ‘seçim düzenlemesi’ yapıldı. Erdoğan, 16 Kasım 2019’da Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) bir açılışında söz konusu düzenlemeye karşı olduğunu açıkça ifade etmiş, “Bu hesap yanlış hesaptır, seçim kaybetsek de ben bu işte yokum. Biz bunu politik hesaplarla yapmayız ve yapmayacağız da. Arkadaşlarıma söylüyorum, beni bu yola asla teşvik etmeyin” açıklamasında bulunmuştu. Ancak Cumhur İttifakı’nın yüzde 40’lara düşen oy oranları üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, başka konularda olduğu gibi bu konuda da geri adım atmak zorunda kaldı.

İktidar şimdi de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başka bir vaadi için kolları sıvadı. CHP Genel Başkanı, birkaç ay önce TBMM kürsüsünde Tip 1 diyabet hastası yaklaşık 20 bin çocuğun ihtiyacı olan, deri altına yerleştirilen şeker ölçüm cihazını bedava dağıtacakları sözünü vermişti. Bu açıklamadan birkaç gün sonra da Erdoğan, Saray’da yaptığı değerlendirmede sensör ödemesi için SGK’ya talimat verdiğini açıklamıştı. Ancak haziran ayında yapılan konuşmanın üzerinden altı ay geçmesine rağmen hiçbir ilerleme olmamıştı.

ÇOCUKLAR ARTIK PARMAĞINI DELMEYECEK

Tr724, Tip 1 diyabet hastası çocukları ve ailelerini heyecanlandıran önemli bir belgeye ulaştı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve ilgili merkezlere gönderilen evrakta, sensör ödemesi için birimlerin en kısa sürede arşivlerindeki ihtiyaç sahibi çocukların bilgilerini sisteme girmeleri yönünde talimat veriyor. Bakan adına Genel Müdür Mehmet Demircioğlu imzasını taşıyan 28 Aralık tarihli evrakta, “18.07.2022 tarih ve 95041 sayılı Cumhurbaşkanlığı Makamı oluru ile Bakanlığımıza verilen yetki doğrultusunda sosyal yardım faydalanıcısı hanelerde Tip 1 diabet tanısı bulunan çocuklara yönelik ‘Glikoz ölçüm cihazı programı’ başlatılacaktır” ifadelerine yer veriliyor. Bakanlık bu noktada daha önce il ve ilçe sosyal yardım vakıflarına söz konusu program kapsamında başvuruda bulunan binlerce aileye birimler tarafından bilgi verilmesi yönünde uyarılarda bulunuyor.

Tr724’e kaynaklardan ulaşan bilgilere göre de, söz konusu evrak il ve ilçe sosyal yardım vakıflarına ulaşmış durumda. Kamu görevlilerinin de bazı aileleri telefonla arayarak direk bilgilendirdiği, gerekli evrakları hazırlayarak vakıflara teslim etmeleri yönünde uyardığı bilgisine ulaşıldı. Kaynakların verdiği bilgilere göre, ocak ayı sonuna kadar da sensör ödemesinin hayata geçirileceği aktarılıyor. Bu program üzerinde yaklaşık 6 aylık bir çalışma yapıldığını kaydeden kaynaklar, SGK’nın bilinen bir marka ile anlaşma yaptığını, ve önümüzdeki günlerde de vatandaşların raporları ile söz konusu cihazları eczanelerden alabileceğinin altını çiziyor.  Diğer bir yöntem olarak da ilgili şirketin cihazları ailelerin ikamet adresine kargo ile göndermesi yönünde birtakım çalışmaların olduğu belirtiliyor.

TÜRKİYE’DE 20 BİN TİP 1 DİYABETLİ ÇOCUK VAR

Türkiye’de Tip 1 diyabet hastası yaklaşık 20 bin çocuk, şekerini ölçmek için günde en az 10 kez parmağını delmek zorunda kalıyor. Özellikle okul çağındaki çocuklar için parmağını delmek büyük bir sorun teşkil ediyor. Hem hijyen hem de arkadaşlarından çekindiklerinden dolayı bazı çocuklar zorunlu yapılması gereken bu ölçümleri yapmıyor. Ancak maddi imkanı olan aileler bu sorunu çözmek için çocuklarına deri altına monte edilen glikoz ölçüm cihazı satın alıyor. Bu cihazın maliyeti markasına göre; aylık 2 bin 100 TL ile 4 bin lira arasında değişiyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version