Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

EYT düzenlemesi ne anlatıyor; Erdoğan çaresiz!

EYT düzenlemesi ne anlatıyor; Erdoğan çaresiz!


İLKER DOĞAN | HABER YORUM  

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milyonlarca insanın merakla beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini açıkladı. Erdoğan, “Bugün sizlerle paylaşacağımız düzenleme ile yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız daha emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır.” dedi.

Halbu ki aynı Erdoğan, daha 3 yıl önce 16 Kasım 2019’da yaptığı açıklamada, “Tutturmuşlar erken yaşta emeklilik! Milletimin zararına olan bir şeye seçim kaybetsek de yokum.” demişti.

10 Şubat 2019’daki konuşmasında, “20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olabilecek birisi 40 yıl çalışmadan devletten sağlık ve maaş hizmeti alacaktır. Ne olacak erken emekli olacak sonra gidecek başka bir iş bulacak. Yani çift dikiş. Böyle bir şey olamaz.” diyen de Erdoğan’dı.

Aynı konuyla ilgili 2018 yılı Ekim ayında yaptığı konuşmada ise uygulamadan 6,3 milyon kişinin yararlanacağını açıklamış ve bu düzenlemenin toplam maliyetinin 750 milyar lira olduğunu söylemişti. Dolayısıyla bu düzenlemenin yapılması mümkün değildi!

Gelinen noktada; Erdoğan’ın ‘şiddetle’ karşı çıktığı ve defalarca hedef aldığı EYT düzenlemesi yapıldı. Yaş sınırı yok, yararlanacak kişi sayısı 2 milyon 250 bin olarak açıklandı.

Erdoğan’ın EYT konusundaki ‘çarkı’ ne anlama geliyor? Erdoğan, geçmişte defalarca tepki gösterdiği ve ‘asla’ yapmayacağını söylediği EYT düzenlemesine nasıl ‘olur’ verdi? 20 yıldır EYT’lilerin sesini duymayan, taleplerine kulak tıkayan Erdoğan’ın fikrini ne değiştirdi?

Bunun bir kaç nedeni var; öncelikle Erdoğan, ‘makyavalist’ bir politikacı. Onun için amaca giden her yol mübah!

İktidarını kaybetmemek için bugün ‘ak’ dediğini, yarın ‘kara’ diyebiliyor. Bunun onlarca örneği var. Daha geçtiğimiz haftalarda, bugüne kadar defalarca ‘katil, darbeci’ dediği Sisi’nin elini sıktı, samimi pozlar verdi. Meydanlarda hedef gösterdiği Beşar Esed’le görüşmek için 40 takla atıyor. İlk üst düzen temas önceki gün gerçekleştirildi.

Sadece dış politikada değil, iç siyasette de aynı anlayışı görüyorsunuz. İktidarını sürdürmek için geçmişte hakaretler yağdırdığı Devlet Bahçeli ve Doğu Perinçek’le ittifak kurdu. Başörtüsü konusundaki düzenleme için geçtiğimiz haftalarda HDP’nin kapısını çaldı. Örnekleri çoğaltmak mümkün…

Söz konusu ‘çarkın’ bir başka sebebi ise EYT’lilerin organize hareket etmesi, ciddi bir kamuoyu oluşturması olarak gösterilebilir.

Ancak bu ‘U’ dönüşünün temel sebebi anket sonuçları. 2018 seçimlerinde yüzde 42,6 oy alan AKP’nin son anketlerde oy ortalaması yüzde 33’lerde. MHP’nin oy ortalaması ise yüzde 7. Dolayısıyla iki partinin Erdoğan’ın yeniden seçilmesi için gerekli olan yüzde 50 oyu alması bugün için mümkün görünmüyor.

Altılı Masa’nın oy ortalaması için yüzde 45’in üzerinde görünüyor. HDP oyları bu oranın dışında ki onun da ‘Altılı Masa’ya destek vermesi durumunda Millet İttifakı yüzde 50’lik barajı rahatlıkla aşıyor.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kangren haline gelen sorunlarla ilgili vaatleri de Erdoğan’ı zorluyor. Emeklilere bayram ikramiyesi Kılıçdaroğlu’nun sayesinde verildi. Öğrencilerin kredi faizleri yine Kılıçdaroğlu’nun vaadi sonrası silindi. EYT düzenlemesi konusunda da Kılıçdaroğlu, “Onlar çözmezse biz çözeceğiz.” diyerek rest çekti.

Dolayısıyla Erdoğan zorda!

EYT’den 2 milyon 250 bin vatandaş yararlanacak. Çok büyük bir kitle. Erdoğan’ın söz konusu kitleyi muhalefete kaptırma lüksü yok!

‘Makyevalist’ Erdoğan’ın seçimlerde 1-2 puan daha fazla almak için yapmayacağı hiç bir şey yok. Geçmişte kızı Sümeyye Erdoğan’ı bile meydanlarda siyasete malzeme etmekten çekinmemişti. (Yalan olduğu mahkeme kararıyla ortaya çıkan suikast iddiası)

Bütün bu nedenlerden dolayı daha önce defalarca hedef gösterdiği, aşağıladığı, hakaret ettiği EYT’lilerle ilgili dün yaptığı düzenlemenin şaşılacak bir yanı yok.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version