Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Evcil hayvanlara çip taktırma süresinin uzatılması için başvuru

Evcil hayvanlara çip taktırma süresinin uzatılması için başvuru


Artı Gerçek – Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, kedi, köpek ve gelinciklere çip takılarak kimliklendirilmesi için verilen sürenin yeterli olmadığını söyledi. Bugüne kadar hayvanların ancak yüzde 25’inin kimliklendirilebildiğini, verilen sürenin ise 31 Aralık 2022’de sona ereceğini belirten Aslan, “Getirilen uygulamanın hedefine ulaşabilmesi için sürenin uzatılması talebimiz Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletilmiştir” dedi.

922 BİN 545 HAYVAN KİMLİKLENDİRİLDİ

Arslan, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, “Bugün itibariyle sistemden alınan son sayılara göre, tüm ülkede toplamda 525 bin 434 kedi, 397 bin 111 köpek ve 16 gelincik olmak üzere toplam 922 bin 545 hayvan kimliklendirilmiştir” diyerek şöyle devam etti: “Net rakam bilinmese de 4 ile 6 milyon arasında sahipli küçük evcil hayvan varlığından söz edilmektedir. Bu durumda, kimliklendirilen sahipli hayvan sayısı, toplamın yüzde 25’i civarındadır.”

2,5 -3 MİLYON KİŞİ CEZA ALABİLİR

Kayıt altına alınan sayı ve mikroçip temininde yaşanan sıkıntılar göz önüne alındığında verilen sürenin yetmeyeceğini belirten Arslan, “Diğer taraftan, tahmini hayvan sayısına göre hesaplandığında yaklaşık 2,5-3 milyon vatandaşın cezai yaptırımla karşı karşıya kalması olasılığı bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘UYGUN OLMAYAN ORTAMLARDA MİKROÇİP TAKILIYOR’

Arslan, “Türk Veteriner Hekimler Birliği olarak, uzun zamandan beri tekrarlanan bir konuya tekrar dikkat çekmek istiyoruz” diyerek, çip takma işlemlerinde sorunlar yaşandığını belirtti; “Aynı şekilde, Tarım İl/İlçe Müdürlükleri’nde çalışan veteriner hekimler de hem sayıları hem de mikroçip takma gibi invaziv bir işlemi fiziki koşulları uygun olmayan ortamlarda yapmaya çalışmaları nedeniyle hem kendileri hem de hastaları açısından yaşanan zorlukları göğüslemeye çalışmaktadırlar” dedi.

‘UYGULAMANIN HEDEFİNE ULAŞMASI İÇİN SÜRE UZATILMALI’

Açıklamada, “Bununla birlikte, meslektaşlarımızın ve hayvan severlerin karşı karşıya kaldığı bu zor durumun düzeltilmesi ve getirilen uygulamanın hedefine ulaşabilmesi için sürenin uzatılması talebimiz Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletilmiştir” denildi. (ANKA)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version