Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Erdoğan’ın alışveriş listesi zincir marketlerde ne kadar?

Erdoğan'ın alışveriş listesi zincir marketlerde ne kadar?


Osman ÇAKLI


İSTANBUL – MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli son grup toplantısındaki “FETÖ ile ilişkileri araştırılsın” sözleri zincir marketleri yine gündeme getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bugüne kadar pek çok kez gıda fiyatlarındaki ‘fahiş fiyat’ artışından zincir marketleri sorumlu tuttu ve alternatif olarak ‘Tarım Kredi Kooperatifi’ne bağlı marketleri gösterdi.

Peki fahiş fiyat tartışmasında Erdoğan’ın alternatif olarak sunduğu ‘Tarım Kredi Kooperatifi’ne bağlı marketlerindeki fiyatlarla zincir marketlerdeki fiyatlar arasında ne kadar fark var? Bu sorunun cevabını bulmak için Tarım Kredi Kooperatifi, BİM ve A101 marketlerine gittik Her üç markette de alışveriş sepetine Erdoğan’ın 3 Ekim 2021 tarihinde Tarım Kredi Kooperatifi’nden satın aldığı ürünleri koyduk.

Ortaya çıkan tabloya göre Tarım Kredi Kooperatifleri ile zincir marketlerde satılan ürünler arasında kayda değer bir fiyat farkı yok. Hatta kimi ürünler zincir marketlerde ucuza satılıyor.

Örneğin Erdoğan’ın alışverişi listesinde yer alan 500 gr. Çaykur Turist çayı, Tarım Kredi Kooperatifi’nde 41 lira 75 iken aynı marka çay BİM’de 40 ila 41 TL arasında A101’de ise yaklaşık 35 TL.’ye satılıyor.

Erdoğan’ın sepetine koyduğu şalgam suyu zincir marketlerden daha ucuz, ancak 60 kuruş fark ile. Tarım Kredi Kooperatifi’nde litresi 11 lira 90 kuruş olan Şalgam suyu, BİM ve A101’de 12 lira 50 kuruştan satılıyor. Halley marka çikolatalı gofret 236 gramlık onlu paketlerde Tarım Kredi Kooperatifi’nde 20,45 TL’ye satılırken, A101’de 20 kuruş daha ucuza, BİM’de ise 5 kuruş hafa pahalıya satılıyor. Bu gofretin muadilini BİM’de 13.50 TL’ye bulmak mümkün.

Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinde bazı ürünler, diğer zincir marketlerde bulunmuyor. Ancak muadil ürünleri bulmak mümkün. Erdoğan’ın paketindeki ürünlerin zincir marketlerdeki karşılığı ya da muadilleri arasındaki karşılaştırma şöyle:

NE OLMUŞTU

Erdoğan’ın geçen sene yaptığı açıklamalardan sonra beş zincir market hakkında Rekabet Kurulu tarafından başlatılan incelemede zincir marketlere kartelleşme suçlamasından milyar 639 milyon lira ceza kesilmişti. Son olarak geçtiğimiz hafta MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de ‘fahiş fiyat artışı zincir marketleri sorumlu tutmuş ve “FETÖ ile ilişkileri araştırılsın” demişti.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version