Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Enflasyon açıklandı, memur ve emekli maaşına ne kadar zam yapılacak?

Enflasyon açıklandı, memur ve emekli maaşına ne kadar zam yapılacak?


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile ENAG ayrı ayrı kasım ayı enflasyon verilerini açıkladı. Ekonomist ve akademisyenlerin oluşturduğu ENAG’ın hesaplamasına göre enflasyonda aylık 4,24, yıllık yüzde 170 artış oldu.

TÜİK’in resmi rakamlarına göreyse kasımda enflasyonda aylık yüzde 2,88, yıllık yüzde 84,39 artış oldu.

UZMANLAR MAAŞ ZAMMINI HESAPLADI

Aralık ayı verilerinin de açıklanmasıyla maaşlara yansıyacak enflasyon farkı netleşecek. 6 aylık enflasyon, kamu çalışanlarının 2023 maaşlarına hali hazırda toplu sözleşme ile belirlenmiş zammın yanı sıra ne kadarlık enflasyon farkının ekleneceğini ortaya koyacak.

Uzmanlar, bu enflasyon verileri ışığında ocak ayında işçi ve memur emeklileri ile memur maaşlarına yansıtılacak enflasyon farkı zammını hesapladı.

Mali müşavir ve sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, TÜİK ve ENAG’ın hesaplamalarına atıf yaparak, “TÜİK enflasyonu aralıkta da aylık bu oranlarda açıklarsa memura, memur emeklilerine, SSK, Bağ-Kur emeklilerine 1 Ocak 2023’de yüzde 16.85 zam (enflasyon farkı) verilir… ENAG’a göre ise yüzde 36.96 zam verilmesi gerekir” dedi.

ZENGİN: İŞÇİ EMEKLİSİNE YÜZDE 14, MEMURA YÜZDE 15 ZAM OLUŞTU

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin ise enflasyonun farkının yüzde 15 civarında oluştuğuna dikkat çekti. SSK ve BAĞKUR emeklilerinin maaşlarının son 6 aylık enflasyona göre belirlendiğini hatırlatan Zengin, şu değerlendirmede bulundu:

“5 aylık rakamlar üzerinden konuşuyoruz. Aralık ayı enflasyonu da bu çerçevede son noktayı koyacak. O da 3 Ocak’ta açıklanacak. Dolayısıyla o gün hem 13 milyon 800 bin emeklinin, hem 4 milyon civarında kamu görevlisinin hem aynı zamanda sözleşmeleri 1 ocak itibarıyla yürürlülük tarihi olan kamu işçilerinin zamları belli olacak. 5 aylık enflasyon yani temmuz ile kasım arasındaki TÜFE 14,05 dolayısıyla SSK ve Bağkur emeklilerinin şimdiden aralık ayı hariç zamları 14,05. Memur ve memur emeklilerinin de biliyorsunuz toplu sözleşmeye göre oluyor. Enflasyon farkı var. Onların geçen dönem yüzde 7 toplu sözleşmeye göre zamları olduğundan ocakta da yüzde 8 olduğu için zam oranları da yüzde 15,11.

BAZ ETKİSİYLE ENFLASYON 11 PUAN DÜŞÜK AÇIKLANACAK

Aralık ayında enflasyonda baz etkisinin daha belirgin olacağına işaret eden Zengin, şu açıklamayı yaptı: “Enflasyonun da önümüzdeki dönem baz etkisini daha fazla göreceğiz. Yıllık enflasyon şu anda yüzde 84,39 geçen yıl yüzde 13,58 olduğunu söylemiştik. Yani yüzde 3 çıksa bile bu yıllık enflasyonu yüzde 11 oranında düşüreceği görülüyor. Yani bir varsayım olarak yüzde 3 çıktığında önümüzdeki dönem yıllık enflasyon yüzde 73 seviyelerinde gerçekleşme ihtimali söz konusu oluyor.”

BAYRAM: YÜZDE 20’LİK FARK GÖRÜNÜYOR

Ekonomist Muhammet Bayram, bir önceki dönemde aralık ayına göre 9 aylık enflasyonun yüzde 57 olduğunu belirterek, “Burada bizim baz almamız gereken aralık ayına göre oluşan enflasyondur. Burada bir önceki dönemde yüzde 57’ydi. Yüzde 15’lik fark görüyorduk memurlar için yüzde 84 olduğunda yüzde 56’lar civarında olduğunu öngörüyorum. Aralık ayında yüzde 62 civarında gerçekleşmiş yüzde 42’yi fark olarak aldık. Yüzde 20’lik fark memur ve emekliler için görünüyor. Onlar kanuni olarak enflasyon farkını alıyor” dedi.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI NE KADAR OLACAK?

“Enflasyon farkı olarak maaşlara yüzde 20 zam gelirse, en düşük memur maaşı kaç lira olur?” sorusuna ise Bayram şu yanıtı verdi: “10 bin 926 lira olacaktır. En düşük memur emeklisinin 7 bin 293 lira, esnaf emeklisi 5 bin 35 lira, SSK 2 bin öncesi 5 bin 840 lira, 2 bin sonrası 4 bin 200 lira, BAĞKUR esnafı 5 bin 35, Bağkur tarım 4 bin 200 lira zam alacak.”

SEÇİM ETKİSİ: REFAH PAYI EKLENECEK

Alım gücünün dip yapması ve seçim öncesi olması nedeniyle enflasyon farkının üzerine yansıtılacak ‘refah’ payı ile zammın daha yüksek olması bekleniyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version