– Güneydoğu Asya’nın 17 binden fazla adadan oluşan “dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi” sıfatını taşıyan Endonezya’da bu ay kabul edilmesi beklenen yeni ceza yasası tartışma yarattı.
Reuters haber ajansına konuşan Endonezyalı yetkililer bu ay parlamentoda kabul edilmesi beklenen yeni ceza yasasıyla evlilik dışı cinsel ilişkiye girenlerin bir yıla kadar hapisle cezalandırılacağını söyledi.
EVLİ OLMAYAN ÇİFTLERİN BERABER YAŞAMASI DA YASAKLANIYOR
Yeni ceza yasası ayrıca evli olmayan çiftlerin beraber yaşamasını da yasa dışı kabul edecek.
Ayrıca devlet başkanı ya da devlet kurumlarına hakaret ve Endonezya’nın resmi ideolojisine karşı görüşleri ifade etmek de yasaklanacak ve üç yıla kadar hapisle cezalandırılacak.
Reuters’ın ulaştığı 24 Kasım tarihli taslağa göre evlilik dışı ilişki yaşayanlar hakkındaki suçlamalar sadece yakın akrabaları ile sınırlandırılacak. Devlet Başkanı da hakaret suçlaması da sadece devlet başkanının kendisi tarafından yöneltilebilecek.
Yeni ceza yasası ayrıca idam cezası alanların 10 yıl boyunca iyi davranış göstermeleri halinde cezalarının müebbet hapse çevrilmesi gibi bazı yeni düzenlemeleri içeriyor.
Mevcut yasada bulunan tecavüz mağdurları hariç kürtajın suç sayılması ve “kara büyü” suçlarına hapis cezasında ise bir değişiklik yapılmadı.
‘DEĞERLERİMİZLE UYUMLU CEZA YASASINA SAHİP OLACAĞIMIZ İÇİN GURURLUYUZ’
Endonezya Adalet Bakanı Yardımcısı Edward Ömer Şerif Hiariej, uzun yıllardır hazırlık sürecinde olan yeni ceza yasası tasarısının 15 Aralık’ta parlamentodan geçmesinin beklendiğini söyledi.
Hiariej, “Endonezya değerleriyle uyumlu bir ceza yasasına sahip olacağımız için gururluyuz” ifadelerini kullandı. Yasa tasarısını hazırlayan Endonezyalı vekillerden Bambang Wuryanto da Reuters’a yaptığı açıklamada tasarıya ilişkin oylamanın gelecek hafta yapılmasının da ihtimal dahilinde olduğunu belirtti.
İSLAMCI GRUPLAR DESTEKLEDİ
Yeni ceza yasası taslağı muhafazakarlığın yükselişte olduğu ülkedeki bazı İslamcı grupların desteğini alırken muhalifler yasanın Diktatör Suharto’nun 1998’de devrilmesinin ardından yapılan liberal reformları geri çevirdiğini vurguluyor.
2019 yılında ceza yasasına ilişkin benzer bir tasarı ülke genelinde eylemlere neden olmuş, temel hak ve özgürlükleri kısıtladığını düşünen on binlerce kişi sokaklara dökülmüş, eylemlerin ardından tasarı rafa kaldırılmıştı.
Tasarı geçerse, söz konusu cezai müeyyideler hem Endonezya vatandaşlarını hem de yabancıları bağlayacak.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yeni ceza yasasının “Endonezya demokrasisi için büyük bir gerileme” olduğunu söyledi.
Endonezyalı Adalet Bakanı Yardımcısı Edward Ömer Şerif Hiariej ise eleştirileri kabul etmeyerek yeni ceza yasanın demokratik özgürlükleri tehdit etmediğini iddia etti.
Ülkede ceza yasası düzenlemeleri Endonezya’nın 1945’te Hollanda’dan bağımsızlığını ilen etmesinden beri tartışılan bir konu.
(DIŞ HABERLER)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***