Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Êlihliler: Kimyasal silahlara karşı sesimizi yükseltmeliyiz


ÊLİH – Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nde kullanılan kimyasal silahlara karşı sessizliği kınayan ve bu duruma tepki gösteren Êlihliler, “Dünyada yasak olan silah Kürtlere karşı kullanıldığında normal görülüyor” dedi. 

 

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), Êlih’te “Savaşa ve yoksulluğa hayır” şiarıyla 25 Aralık Pazar günü gerçekleştirdiği mitinge katılan yurttaşlar, Türkiye’nin Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nde gerillaya karşı kimyasal silah kullanmasına tepki gösterdi. 

 

‘İNSANLAR NİYE SESSİZ?’

 

Dünyada kullanımı yasak olan silahların Kürtler üzerinde kullanıldığında kimsenin ses çıkarmadığına dikkati çeken Nefise Takun, kimyasal silahların sadece insanlara değil doğaya ve diğer tüm canlılara da zarar verdiğini hatırlattı. Halkların bu insanlık dışı duruma karşı sessiz kalmaması gerektiğini ifade eden Takun, “İnsanlar niye gözlerini, kulaklarını bu duruma karşı kapatıyorlar? Bu savaşa, bu katliamlara karşı insanlar niye sessiz kalıyor? Kürt halkı bu katliamlar karşısında daha çok mücadelesini büyütmeli. Bizim çocuklarımız ölüyor biz evimizde oturuyoruz, çocuklarımız ölüyor kulaklarımızı kapatıyoruz, gözlerimizi kapatıyoruz. Bu katliama karşı sessiz kalanları kınıyorum. Özgürlük için kendi toprakları için savaşanların mücadelesi önünde saygıyla eğiliyorum” dedi. 

 

‘KİMYASAL İSTEMİYORUZ’

 

Kimyasal silahları kullananların insanlık suçu işlediğini belirten Fesih Kaya da “Sadece Kürdistan’da değil dünyanın hiçbir yerinde kimyasal silahların kullanılmasını istemiyoruz. Kimyasal silahların kullanımı insanlık suçudur. Bu durum karşısında sadece Kürt halkı değil bütün halkların ses olması lazım. Dünya bu duruma karşı dur demeli ve kimyasal silahların kullanılmasını engellemeli. Kimyasal silahlar hem insani değil hem de ahlaki değildir. Bütün halklar kimyasal silahların kullanılmasını kabul etmemelidir” diye konuştu. 

 

‘BİRLİK OLMALIYIZ’

 

Kimyasal silahların savaş suçu olduğunu vurgulayan Seyit Bilal Evren de özelikle Barzani ailesinin Türkiye ile olan işbirliğine tepki gösterdi. Evren, şöyle devam etti:  “Barzani Kürt halkının hakları için bir tutum sergilemiyor. Barzani’nin düşünüp kendisini silkeleme vakti geldi. Kürt halkı bu saldırılara karşı birlik ve beraberlik içinde yanıt vermeli. Kürtler bir olduğunda hiçbir devlet onlar karşısında duramaz.”

 

‘ÇOCUKLARIMIZ ŞEHİT OLUYOR’

 

Kimyasal silah satanların kendi karlarını düşündüğünü, satın alan Türkiye’nin ise Kürtlere karşı kullandığını ifade eden Asya Üzüm, “Kimyasal silahların kullanılmasını istemiyoruz. Çocuklarımız şehit oluyor. Kürtlerin bu saldırılar karşısında birlik olması lazım. Eğer birlik sağlanmazsa hepimiz için sonuç kötü olacaktır” diye belirtti. 

 

‘SUÇ İŞLENİYOR’

 

Kimyasal silahların sıklıkla kullanıldığına işaret eden Murat Karaman ise, şunları dile getirdi: “Yıllardır Kürtlere karşı bir savaş başlatılmış. Savaş suçları işleniyor. Kimyasal silahların kullanılmasını istemiyoruz. Bütün dünyada yasak olan silah söz konusu Kürdistan olunca maalesef ki kullanılıyor. Kürdistan’da ve Kürtlere karşı kullanıldığında normal görülüyor. Biz bu katliamlara karşı mücadelemizi ve sesimizi daha çok yükseltmeliyiz.” 

 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version