Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ekrem İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay hapis cezası ve siyaset yasağı

Ekrem İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay hapis cezası ve siyaset yasağı


İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi, İmamoğlu’nu 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına mahkum etti. İmamoğlu’na aynı zamanda ‘siyaset yasağı’ uygulandı. Kararın Yargıtay tarafından onanması halinde İmamoğlu siyasi yasaklı hale gelecek. Karara itiraz yolu açık.

Ekrem İmamoğlu, karara ilişkin makamında yaptığı ilk açıklamada, “Halkın verdiği yetkiyi bir kaç kişiyle alamazsın. Mücadelemiz yeni başlıyor Allah’ın izniyle.” dedi.

Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayı’nda saat 11.30’da başlayan duruşma, Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada esas hakkındaki görüşünü tekrarlayan savcı, İmamoğlu için en üst sınırdan (4 yıl 1 ay) hapis cezası ve Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) ‘siyasi yasak’ da içeren 53. maddesinin de uygulanmasını talep etti.

Reddi hakim talebini bir kez daha reddeden mahkeme, saat 13.15’te duruşmaya 16.00’ya kadar ara verdi. Duruşma, 3 saatlik aranın ardından 16.08 itibarıyla yeniden başladı. Avukat savunmalarının ardından mahkeme heyeti kararını açıklamak üzere duruşmaya 30 dakika ara verdi.

Verilen son aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, İmamoğlu hakkında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verdi. Karar sonrası, İmamoğlu’na siyasi yasak gelmesi için davanın istinaf ve temyiz aşamalarının tamamlanması gerekiyor. Karar kesinleşirse İBB Meclisi İmamoğlu yerine yeni başkan seçecek. İmamoğlu ayrıca 2023 ve 2024 seçimlerine de katılamayacak.

TANRIKULU: KASITLI OLARAK 2 YILIN ÜZERİNDE CEZA VERİLDİ

CHP’nin hukukçu Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, adliye önünde yaptığı açıklamada, “Cezayı üst sınırdan verdi. 2 yıldan fazla ceza verildi ki ertelenmesin, siyasi yasak getirilsin. Bu kararın siyasi sonuçlarına hep birlikte göreceğiz.” dedi.

MANSUR YAVAŞ: YAN YANA OLACAĞIZ BAŞKANIM

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, karara tepkisini sosyal medyadan gösterdi. Yavaş, “Bugün alınan karar adaletten ve hukuktan bağımsızdır. Hiçbir siyasi çıkarın, halkımızın iradesinden üstün olmasını kabul etmiyoruz. El ele çıktığımız bu yolda biz daima doğrudan yana olacağız Başkanım.” ifadelerini kullandı.

TUNÇ SOYER: HİÇ BİR YOL ARKADAŞIMIZI FEDA ETMEYİZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de İmamoğlu’na destek verdi. Soyer, “16 milyon İstanbullunun iradesini ve somut delilleri göz ardı edenlere, hiçbir yol arkadaşımızı kurban etmeyiz. Hak, hukuk, adalet için. İstanbul yolundayım. Yanındayım @ekrem_imamoglu ” ifadelerini kullandı.

VELİ AĞBABA: BU BİR DARBEDİR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise kararı ‘darbe’ olarak yorumladı. Ağbaba, “Bu bir DARBEDİR! İBB Başkanımız @ekrem_imamoglu ‘na verilen hapis cezası darbedir, hukuk katliamıdır! Darbeler sadece topla tüfekle yapılmaz, Saray’dan emir alan mahkemelerce de yapılır. Bu kararı verenler utançla anılacaklar.” dedi. 

KILIÇDAROĞLU’NDAN LIDERLERE İSTANBUL’DA MITING DAVETI

Kılıçdaroğlu Ekrem İmamoğlu ile ikinci kez telefonda görüştü. İstanbul’a doğru yola çıktığını, asla moralini bozmaması gerektiğini ileten Kılıçdaroğlu, yarın, demokrasiye sahip çıkmak isteyen tüm liderlerin davet edileceği bir etkinliğin düzenlenmesi talimatı verdi.

ADALETSIZLIĞI YAPANLARA BUNU ASLA BIRAKMAYACAĞIZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu‘nun hapis cezası ve siyasi yasak aldığı davayla ilgili Almanya’da ilk açıklamayı yaptı. Genel Yayın Yönetmenimiz İbrahim Kiras’ın “İstanbul’a gidince ne yapmayı düşünüyorsunuz?” sorusunu cevaplayan Kılıçdaroğlu, “Adaletsizliği yapanlara da bunu asla bırakmayacağız.” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

Hukukun nasıl katledildiğini, bir kişinin iradesine teslim edilen bir devletin nasıl çürüdüğünü, adaletin nasıl çürüdüğünü, intikam duygusunun hangi noktalara taşındığını gayet net görüyoruz. Biz sonuna kadar adaleti savunacağız. Adaletsizliği yapanlara da bunu asla bırakmayacağız.”

AKŞENER: KUL KURAR, KADER GÜLERMIŞ…

İYİ Parti lideri Meral Akşener, mahkemenin İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verdiği 2 yıl 7 ay hapis cezasının ardından dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. İmamoğlu’nun Saraçhane çağrısının ardından İstanbul’a giderek İmamoğlu ile görüşen Akşener, paylaşımının altına ”Kul kurar, kader gülermiş…” notunu düştü.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version