Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

DTK, DBP ve HDP’den halk buluşması: Savaşın olduğu yerde demokrasi olmaz


AMED – DTK, DBP ve HDP’nin eş başkanları ve milletvekillerinin katılımıyla Amed’in ilçe ve mahallerinde sürdürdükleri halk buluşmalarında PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekilerek, tecridin sona ermesi gerektiği mesajı verildi. 

 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları ile milletvekillerinden oluşan 6 ayrı heyetin, Amed’in ilçe ve mahallelerinde sürdürdüğü halk buluşmalarında PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekildi. 

 

Sûr, Peyas, Rezan, Pasûr, Farqîn ve Çermîk ilçelerinde gerçekleşen buluşmalarda, halk büyük bir teveccühle heyetleri karşılarken, heyet halkın sorunlarını dinledi.

 

FARQÎN

 

Farqîn’de halkla bir araya gelen HDP Wan Milletvekili Sezai Temelli, yoğun ilgiyle karşılandı. Temelli, konuşmasında 2’nci Paris Katliamı’na değinerek, acının ve öfkenin çok büyük olduğunu dile getirdi. Bunun ilk katliam olmadığını hatırlatan Temelli, “Bundan on yıl önce yine Paris’te aynı şekilde bir katliam ile karşı karşıya kaldık. Fail yakalandı, fakat o suçlu yargılanmadan olay örtbas edildi. Deniz Poyraz Davası’nda da aynı şey oldu. Deniz Poyraz’ı öldüren kişi ceza aldı, fakat Deniz Poyraz’ı öldürtenler, azmettirenler, onun arkasındaki zihniyet yine beraat etti, görünmez oldu. Bütün bu katliamların başımıza gelmesinin nedeni bu iktidardır. İktidarı göndermeden bu gidişata son vermek mümkün değildir. Bu sürecin böyle gitmesinin dört nedeni vardır; tecrit, savaş, siyasi tutsaklar ve kayyımlar. Bu dört neden ortadan kalkmadan bu ülkeye barış adalet, hukuk gelmez. Adalet istiyorsak bu tecride son vermek lazım. Tecridin olduğu yerde hiçbir mahkemenin hiçbir yargının adaletli karar vermesi mümkün değildir” diye konuştu.

 

‘ÜLKE TECRİT ALTINDA’

 

Üçüncü Yolu ve mücadeleyi büyütmek için çalıştıklarını belirten Temelli, örgütlenmeyle mücadeleyi büyüteceklerini söyledi. Bu düzenin artık böyle sürmeyeceği konusunda herkesin hemfikir olduğunu ifade eden Temelli, şöyle devam etti: “Bu düzen memleketin başına çöreklenip kalmışların, memleketi soyanların bu soygunu ve talanı sürdürmek içinde Kürt düşmanlığıyla beslenenlerin düzenidir. Buna son verme zamanı gelmiştir. Sabah akşam savaşı, sömürüyü düşünenler adeta bütün ülkeyi bir tecrit altına sıkıştırmış durumda. Çözüm HDP’dir, Kürt halkının iradesidir. Kürt halkının yıllardır sürdürdüğü bir mücadele var bu mücadele iktidarlara taviz verecek bir mücadele değildir. İstiyorlar ki bu düzen sürsün. İstiyorlar ki köleleşelim, kimliğimizi yok sayalım. İstiyorlar ki biz değişelim fakat bu düzen değişecektir. Biz değil. Kürt halkı seçime her zamankinden daha hırslı gidecek sandığa çünkü bedel verdi bu halk. Kürt halkının oyları kıymetlidir çünkü oylarımız verilen bedellerin sertifikasıdır.”

 

SÛR

 

Aralarında HDP Amed Milletvekili İmam Taşçıer, yerine kayyım atanan Sûr Belediyesi Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, il yönetici ve üyelerinin bulunduğu heyet, HDP Sûr İlçe Örgütü’nde bir araya geldi. Ardından Melik Ahmet Mahallesi’nde bulunan kıraathanede halkla buluşan heyet, halkın sorunlarını dinledi. Katılımın yoğun olduğu buluşmada söz alan HDP Amed Milletvekili İmam Taşçıer, savaş, tecrit ve ekonomi konularına değindi. Taşçıer, AKP – MHP iktidarının varlığını Kürtlere ve HDP’ye saldırarak korumaya çalıştığını ifade ederek, ulusal birliğin önemini vurguladı. 

 

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerinde yürütülen tecridin topluma yönelik bir saldırı olduğunu belirten Taşçıer, tecridin başta Abdullah Öcalan olmak üzere tüm tutsaklara yönelik olduğunun altını çizdi. Ayrıca iktidarın savaş politikalarının, Kürtlere karşı yürütüldüğüne değinen Taşçıer, “Savaşın olduğu yerde demokrasi de olmaz hukuk da olmaz. Bu yüzden bizim savaşın karşısında durmamız gerek. Kurdistan’ın dört parçasında da savaş var. Bütün o savaş parası cebimizden çıkıyor. Bizden zorla alınıyor ve bizi aç bırakıyorlar. Kime karşı savaşılıyor? Yine Kürtlere karşı. Birlik ve beraberliğimizle karşı durursak, savaş durur ve Kürtlere karşı kullanılmak için alınan silahların parası, halka hizmet için kullanılır” şeklinde konuştu. Ulusal birliğin öneminin altını çizen Taşçıer, “On cümlede bir ittifaktan bahsettim çünkü bizim ittifaka ihtiyacımız var, birliğe ve beraberliğe ihtiyacımız var” dedi.

 

ÇERMİK, PASUR, REZAN 

 

HDP Amed Milletvekili Remziye Tosun ve beraberindekiler, Çermik ilçesinde halkla buluştu. Halkın yoğun ilgisiyle karşılanan Tosun ve beraberindekiler, halkın sorunlarını dinleyerek, çözüm gücü olduklarını ifade etti. HDP Amed Milletvekili Dersim Dağ ve beraberindekiler de, Pasur ilçesinde yurttaşları ziyaret ederken, HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan ve beraberindeki heyet ise, Rezan’ın Mezrik köyü ve 5 Nisan Mahallesi’nde halkla bir araya gelerek süreci değerlendirdi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version