Türkiye, Yunanistan’ın Rodos ve Midilli gibi adaları da kapsayan Ege’deki bazı adalarda askeri tatbikat yapmasına sert tepki gösteriyor.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün Ankara’yı ziyaret eden Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu ile yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, “Yunanistan şunu unutmasın; rüzgar eken fırtına biçer” dedi.
Çavuşoğlu, Yunanistan’ın askeri tatbikatlarla 1923 Lozan ve 1947 Paris barış anlaşmalarını ihlal ettiğini vurgulayarak, “Bu anlaşmaları ihlal eden Yunanistan barışı ihlal etmektedir. Yunanistan bu ihlalden vazgeçmezse, bunların egemenliği tartışılır” dedi.
Silahsızlanmış adaların statüsünün ihlaline Türkiye’nin sessiz kalmayacağını belirten Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
“Ya Yunanistan bu konuda geri adım atar ve bu anlaşmalara uyar, ya da biz gereğini yaparız. Bize yönelik bu tehditlere sessiz, duyarsız kalmamız mümkün değil. Barışı istemeyen ve anlaşmalara uymayan Yunanistan’dır. BM başta olmak üzere gerekli adımları atmaya devam edeceğiz. Her türlü tedbiri alacağız. Yunanistan şunu unutmasın; rüzgar eken fırtına biçer. Barış istemiyorsa biz de gereğini yaparız, bir gece ansızın.”
“Finlandiya’dan silah ambargosunun kaldırıldığını duymak istiyoruz”
Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine onay konusundaki görüşmelere ilişkin bir soruya, Türkiye’nin NATO’nun genişlemesine her zaman destek verdiğini belirterek, Madrid’de imzalanan üçlü mutabakat doğrultusunda İsveç’teki yeni hükümetle beraber bazı olumlu adımların atıldığını söyleyerek yanıt verdi.
Finlandiya Savunma Bakanı’nın bu hafta Ankara’ya yapacağı ziyaretin önemine dikkat çeken Çavuşoğlu, “Çünkü Finlandiya’dan henüz Türkiye’ye yönelik silah ambargosunun kaldırıldığına dair bir açıklama olmadı. Böyle bir açıklamayı kendilerinden bekliyoruz” dedi.
“İsveç’ten iade edilen terörist verilen listede değildi”
İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine onay konusunda bir ayrım yapmadıklarını belirten Dışişleri Bakanı, “Ama göreceli olarak Finlandiya ile daha az problemimiz var. İsveç’in daha atması gereken somut adımlar var. Terörizmin finansmanı, terör varlıklarının dondurulması ve suçluların Türkiye’ye iadesi gibi” diye konuştu.
Çavuşoğlu, İsveç’ten son olarak Türkiye’ye iade edilen teröristin verilen listede olmadığını belirterek, “Listede olup olmaması önemli değil. Listede olan kişilerin de Türkiye’ye iade edilmesi, orada bulunanların mal varlıklarının dondurulması gibi taleplerimiz ciddi taleplerdir. Atılan adımlardan TBMM’nin ve halkımızın, milletimizin ikna olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
İsveç ve Finlandiya, Rusya’nın Ukrayna işgali sonrasında Mayıs ayında NATO’ya üye olmak için başvuru yapmış, ancak Türkiye’nin itirazıyla karşılaşmıştı.
Türkiye, her iki ülkeyi de PKK ve diğer gruplardan teröristleri barındırmakla suçlayarak, NATO’ya katılım başvurularını onaylamamıştı.
Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği başvurusunu şimdiye kadar 30 NATO üyesinin 28’i onayladı. Macaristan’ın İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğine Şubat ayında onay vermesi bekleniyor.